Biografia
Va néixer a Maó, on passà la seva infantesa i hi estudià. Tot i que viatjà freqüentment a la resta d'Espanya i a l'estranger gairebé sempre per motius professionals. Va iniciar els estudis de batxiller a l'Institut Nacional de Segona Ensenyança de Maó el curs 1923-24. El 1951 va llicenciar-se en Història a la Universitat de Barcelona, i començà a treballar en qüestions d'investigació històrica de la mà de Vicens Vives.
El 1954 va ingressar al cos facultatiu d'Arxivers, Bibliotecaris i Arqueòlegs després de superar unes oposicions. El seu interès per la promoció de la cultura féu que amb els anys aconseguís crear una xarxa de biblioteques municipals en gairebé tots elsmunicipis de Menorca. Fou nomenada directora de la Casa de Cultura de Maó, del museu provincial i de la biblioteca i l'arxiu històric de Maó.
Fou una dona dinàmica, intel·ligent, treballadora i voluntariosa que va bolcar-se en l'estudi de l'arqueologia; de fet, va fer troballes arqueològiques i les seves investigacions són prou conegudes en aquest camp.Cal destacar el descobriment de vàries basíliques paleocristianes: Es Fornàs de Torelló, Illa del Rei (Maó)i es Molinet des Cap des Port (Fornells).
Després de col·laborar amb Joan Flaquer, fou nomenada delegada insular del Servei Nacional d'Excavacions.
A partir de 1958, arran de passar a formar part d'un equip d'investigació dirigit pel professor Luis Pericot, per a estudiar l'edat de bronze de les Illes Balears, participà en les següents excavacions:Sant Vicens d'Alcaidús (Alaior), Son Catllar (Ciutadella), Talatí (Maó), les navetes de Rafal Rubí (Alaior) i la Naveta des Tudons (Ciutadella).
De totes aquestes excavacions sorgiren una gran quantitat d'articles científics, conferències, ponències... De fet, va participar en congressos tant nacionals com internacionals i gràcies a ella, va celebrar-se a Menorca l'abril de1967el X Congrés Arqueològic Nacional.
Paral·lelament a la intensa activitat arqueològica cal assenyalar la direcció d'una «Història de Menorca», que quedà truncada amb la seva mort.
Fou condecorada amb l'Ordre d'Alfons X el Savi ila Creu del Mèrit Naval. Era acadèmica de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, delegada a Menorca de la Direcció General d'Arxius i Biblioteques i de la Direcció General de Belles Arts.
Entre 1964 i 1967 podem trobar el nom de Maria Lluïsa com a vocal electa del consell de redacció i administració de la Revista Menorca, en la qual participà activament.
Morí el 1967 com a conseqüència d'un càncer. El dia següent a la seva mort van aparèixer en premsa una sèrie de necrològiques recordant la seva vida i obra, però la Revista Menorca no feu una sola menció.
El 1969 el grup filharmònic de l'Ateneu li dedicaria la peça titulada Remembranza de una ilustre menorquina. També fou nomenada filla predilecta de Maó i el 1973 va crear-se el premi Maria Lluïsa Serra, que premia treballs d'investigació.
Obra
Una basílica paleocristiana en Menorca. A: Actes del V Congrés Nacional d'Arqueologia. Saragossa, 1957.
De arqueología menorquina.A: Revista de Archivos, Bibliotecas y Museos. Núm. 69. Any 1961.
Limpieza y excavación de la estación talayótica de Alcaidús (Menorca).A:VI CongrésNacional d'Arqueologia. Oviedo, 1959.
De arqueología menorquina: círuclos. A: Revista de Menorca, 1961.
Monumentos de Menorca con cubierta de piedra. A:VII CongrésNacional d'Arqueologia. Barcelona, 1960.
Resumen de los estudios y trabajos sobre arqueología menorquina. El Museo provincial de Bellas Artes de Mahón. A: Lealtad. Palma: 1962.
El ilustrísimo señor don Juan Flaquer i Fàbregues. A: Revista de Menorca, 1963.
Notícia de l'arqueologia menorquina i del museu provincial de Belles Arts de Maó. A: Serra d'Or. Montserrat, 1964.
Los círculos de Alcaidús. Su relación con los monumentos de Malta. A: VIII Congrés Nacional d'Arqueologia, Sevilla-Málaga. Zaragoza, 1964.
La naveta oriental de Biniac (Alayor-Menorca). A: Pyrenae. 1965.
Contribución al estudio de las taulas, Talati y Torre Llafuda. A: Crónica del IX Congreso Nacional de Arqueología, Valladolid, 1965. Zaragoza: 1966.
La basílica cristiana de la Isla del Rey (Mahón). A: Actas de la primera Reunión Nacional de Arqueología Paleocristiana. Vitoria: 1967.
Diversos articles a: 2a. Circular, Programa y Guía del X Congreso Nacional de Arqueología, Mahón, 1967. Zaragoza: 1967.
Referències bibliogràfiques
(1989).
Anatomía de una cultura: cien años de la revista de Menorca (1888-1988). Menorca: Institut Menorquí d'Estudis.
http://www.raco.cat/index.php/Empuries/article/view/103360/167146>. [Consulta: 10/11/2009].
Referències gràfiques
Font: http://www.menorcaweb.net/aguasch/men1925.htm[Consulta: 24/02/2010].
Biografia n.306 per Catalina Escarrer Bauzá
2010-10-08 15:01:52