Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 490

Isabel de Rocabertí

Sor Hipòlita de Jesús

NaixementBarcelona
Barcelonès
Gener de 1551
DefuncióBarcelona
Barcelonès
Agost de 1624
Relacions familiars:Filla natural del vescomte de Rocabertí, Francesc Dalmau.
CondicióMística
OcupacionsReligiosa, escriptora mística
Condició jurídico-étnicaSoltera
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsMonges de l'Orde dels Predicadors – Dominiques (OP)

Llocs de vinculació

Biografia

Hipòlita de Jesús neix l'any 1551 i als onze anys ingressa en el monestir dels Àngels i Peu de la Creu de Barcelona, de l'ordedominicana, on professa als setze anys, el 24 de juny de 1569. Rep l'hàbit de mans de la seva tia, la priora, Jerònima de Rocabertí. Segons ens confessa a l'autobiografia, no entra per devoció sinó per allunyar-se dels perills del món, però gràcies a uns exercicis espirituals impartits per un jesuïta, té una conversió i inicia un nou camí espiritual. Va ser trenta anys mestra de novícies i alguns sotspriora, però no va voler mai ser priora. Va voler, això sí, ser fundadora de l'orde a Mallorca, però no li ho van permetre i en canvi va anar, a contracor,durant cinc anys com a reformadora i mestra de novícies al convent d'agustines de la Magdalena a Barcelona. A partir de la seva conversió va buscar sempre el silenci i la solitud on pregava i escrivia. Sota la direcció de Ramon Samsó, els anys 1600-1604 va escriure la seva autobiografia on explica la seva vida i les gràcies rebudes. A més d'aquesta va escriure una vintena d'obres més de temàtica religiosa, que van ser publicades pel seu oncle, Joan Tomàs de Rocabertí, arquebisbe de València, anys després de la seva mort, de 1679 a 1685, fins que van ser posades a l'Index de llibres prohibits l'any 1687. Tots els llibres els va escriure en castellà, tot i que la seva llengua materna era el català, com demostren les cartes conservades.

Mor als 73 anys i, després de morta, s'inicia, per les monges del monestir, un procés ordinari de beatificació refermat anys més tard pel seu nebot. Va ser aturat arran de la prohibició dels llibres per la Inquisició l'any 1687.


Obra

Hipòlita de Jesús (1683). Tomo primero de las obras de la venerable madre Hipólita de Jesús y Rocaberti. Trata principalmente de los sagrados misterios de la infancia y niñez de Christo y también de los demás de su santa vida, muerte y gloriosa resurrección. València: Impremta de Jaime Bordazar. Biblioteca Universitat de Barcelona 84/5/3.

Hipòlita de Jesús (1679). De los sagrados huesos de Christo Señor nuestro, tomo primero. València: vda. Benito Macé. Biblioteca Universitat de Barcelona C-210/3/1: XVII-6648.

Hipòlita de Jesús (1681). De los sagrados huessos de Christo Señor nuestro, tomo segundo. València: Impremta vda. Benito Macè. Biblioteca Universitat de Barcelona C-210/3/2; XVII-6649.

Hipòlita de Jesús(1683). Memorial de la passión de nuestro Señor Jesuchristo, dividido en tres libros, que contienen: el diario de los favores que recivió de la divina mano el año 1606. Y las meditaciones... de la sagrada passión... tercera parte de las alabanzas de los divinos huessos de Christo. València: Impremta Francisco Mestre Biblioteca Universitat de Barcelona C-211/3/9

Hipòlita de Jesús (1680): El tratado de la penitencia, temor de Dios y meditaciones celestiales. València: Impremta Francisco Mestre. Biblioteca Universitat de Barcelona XVII-6171, C-211/3/13.

Hipòlita de Jesús (1680). Tratado del rendimiento del tiempo perdido, dividido en quatro libros:el primero trata de la via purgativa, el segundo de la via iluminativa, el tercero de la via unitiva, el quarto de la oración y contemplación, según corresponde a la práctica de la via unitiva. València: Impremta Francisco Mestre. Biblioteca Universitat de Barcelona C-211/3/12.

Hipòlita de Jesús (1680). El templo del Espíritu santo dividido en quatro libros que contienen: el propio conocimiento, la preparación del alma antes de la oración, el consuelo de afligidos, la gloria de los santos. Valencia: Impremta Vicente Cabrera. Biblioteca Universitat de Barcelona C-211/3/22.

Hipòlita de Jesús (1682). Tratado de los estados, dividido en cinco libros. El primero: de los reyes y prelados eclesiásticos. El segundo de Judith. Trata de las viudas. El tercero diálogo entre las potencias del alma y la imaginación. El quarto: diálogo entre el amigo y el amado. El quinto: contiene treinta y siete epístolas del mismo assumpto. València: Impremta Vicente Cabrera. Biblioteca Universitat de Barcelona XVII-2938, XVII-4361, 103/1/14.

Hipòlita de Jesús (1683). La celestial Jerusalén con la exposición del psalmo “Super flumina babilonis” y de otros muchos lugares de la escritura. Valencia: Impremta vda. Benito Macè. Biblioteca Universitat de Barcelona XVII-1213-1.

Hipòlita de Jesús (1683). Exposición de la regla de san Agustín y otros cinco tratados espirituales. El primero: de la perfección christiana. El segundo y tercero: celestiales documentos para la perfección religiosa. El quarto y quinto: alabanças de la santa soledad: y admirables efectos del agua bendita. València: Impremta vda. Benito Macé. Biblioteca Universitat de Barcelona 82/4/10, 211/3/21, XVII-5913, 06475.

Hipòlita de Jesús (1683). Exposiciones literales y misticas: dividido en dos tratados, el primero de los psalmos, liciones y responsos que comunmente se rezan en la iglesia por las almas de los difuntos, el segundo de los psalmos de las horas canónicas. València: Impremta Francisco Mestre. Biblioteca Universitat de Barcelona C-211/3/24, 08379.

Hipòlita de Jesús (1683). Comentario y mística exposición del sagrado libro de los divinos cantares de Salomón, dividido en dos libros. València: Impremta Manuel Gonzalez de Lastra. Biblioteca Universitat de Barcelona C-211/3/11.

Hipòlita de Jesús (1683). Tratado de los santos ángeles: en que se explican y ponderan las calidades, excelencias y ministerios, que para con los hombres exercitan aquellos celestiales espiritus. Valencia: Impremta Manuel Gomez. Biblioteca Universitat de Barcelona XVII-3380, C-210/3/3, C-211/3/27.

Hipòlita de Jesús (1683). Tratado dividido en quatro libros, el primero contiene la exposición literal y mistica de los psalmos penitenciales. El segundo: la preparación para la muerte. El tercero: coloquios del alma christiana con Dios. El quarto: fundamento sólido de la oración por ser todo fundado en el santo Evangelio. València: Impremta Jayme Bordazar. Biblioteca Universitat de Barcelona C-210/3/5, C-210/3/6, C/211/3/14.

Hipòlita de Jesús (1684). Tratado de las virtudes dividido en quatro libros, el primero del santo silencio. El segundo de la virtud de la esperança. El tercero de la caridad y el quarto de las divinas alabanças. València: Impremta vda. Benito Macè. Biblioteca Universitat de Barcelona XVII 1213-2; C-211/3/25; XVII-6647.

Hipòlita de Jesús (1685). Libro del reconocimiento de los amigos del cielo. València: Impremta vda. Benito Macé. Biblioteca Universitat de Barcelona C-210/3/2, XVII-6210.

Hipòlita de Jesús (1684). Libro primero mýstica exposición de la Salve Regina. València: Impremta Manuel Gómez. Biblioteca Universitat de Barcelona XVII-6209.

Hipòlita de Jesús (1685). Libro segundo mýstica exposición de la Salve Regina. València: Impremta Francisco Mestre. Biblioteca Nacional 5/3048 (vol.1 i 2).

Hipòlita de Jesús (1684). Libro tercero mýstica exposición de la Salve Regina. València: Impremta Manuel Gómez. Biblioteca Nacional 5/13338, 6/4063.

Hipòlita de Jesús(1679). La venerable madre Hipólita de Jesús y Rocabertí. Libro primero de su admirable vida y doctrina que escrivió de su mano por mandado de sus prelados y confesores. València: Impremta Francisco Mestre. Biblioteca Universitat de Barcelona 82/5/12, 84/3/24.

Hipòlita de Jesús (1683). Libro segundo de la vida. Contiene el diario de los favores que Dios le hizo, meditando la Sagrada Escritura, el año 1604. València: Impremta Vicente Cabrera. Biblioteca Pública d'Oriola 4287.

Hipòlita de Jesús (1685). Libro tercero de la vida. Contiene el diario de los favores que Dios le hizo, meditando la Sagrada Escritura, el año 1604. València: Impremta Vicente Cabrera. Biblioteca Pública d'Oriola 4288.

Hipòlita de Jesús (1683). Libro quarto de la vida. Contiene el diario de los favores que Dios le hizo, meditando la Sagrada Escritura, el año 1604. València: Impremta Francisco Mestre. Biblioteca Pública d'Oriola 4289.

a BUSQUETS MATOSES, Jacinto (1684) Las cinco piedras de David, delineadas en cinco portentosas vidas. Del V.P.F. Joseph de Rocabertí, de la V.M. sor Estefanía de Rocabertí, de la V.M sor Gerónima de Rocaberti, de la V.M. sor Emerencia de Rocabertí, y de la V.M. sor Hipólita de Rocabertí, estas tres religiosas dominicas el convento de los Ángeles de la ciudad de Barcelona. València: Impremta Jaime de Bordazar. Biblioteca Nacional 3/67888.

, a GIL, Pere. Breve relación de la vida exemplar y santa muerte de doña Estefanía de Rocabertí, dicha la madre Estefanía de la Concepción. Relación de algunas cosas que hacia la madre Estefanía de la Concepción en su casa en el discurso del día, hecha por dos criadas suyas. pp. 370-373. Arxiu Carmelites Descalces de Barcelona A-IV-12.


Referències bibliogràfiques

Lorea, Antonio de (1679). La venerable madre Hipólita de Jesús y Rocabertí, religiosa de la orden de n.p.s. Domingo en el monasterio de nuestra Señora de los Ángeles de la ciudad de Barcelona. Epítome de su prodigiosa vida, virtudes y admirables escritos, sacados de los procesos de su beatificación, y canonización, y otros instrumentos auténticos. València: Impremta Vicente Cabrera.

Busquets Matoses, Jacinto (1684). Las cinco piedras de David, delineadas en cinco portentosas vidas. Del V.P.F. Joseph de Rocabertí, de la V.M. sor Estefanía de Rocabertí, de la V.M sor Gerónima de Rocaberti, de la V.M. sor Emerencia de Rocabertí, y de la V.M. sor Hipólita de Rocabertí, estas tres religiosas dominicas el convento de los Ángeles de la ciudad de Barcelona. Y veinte y tres exemplares vidas que dexó escrito de su mano la V.M. Hipólita de Jesús. València: Impremta Jaime de Bordazar.

Anónimo Religioso O.P. (1672). Breve Ristretto della vita maravigliosa e delle virtú mirabili della venerabile madre e serva di Dio suor Ippolita di Giesu nel secolo chiamata D. Isabella de Roccabertí, monaca dell’ ordine di s.Domenico nel religiosissimo monastero de gl’Angeli dell città di Barcellona. Roma: Impremta Nicolo Angelo Tinassi.

[Procés ordinari d’Hipòlita de Jesús] (1674). Roma, Arxiu secret vaticà: Congr. Rituum, processus 213.

». En: Hipòlita de Jesús (1680). El tratado de la penitencia, temor de dios y meditaciones celestiales. València: Francisco Mestre.

Le voile et la plume. Autobiographie et sainteté féminine dans l'Espagne moderne. Madrid: Casa de Velázquez.

Por Dios y por el rey. El Inquisidor general Fray Juan Tomás de Rocabertí. València: Institució Alfons el Magnànim.


Referències audiovisuals

Carta d’Hipòlita de Jesús a Beatriu de Josa, priora dels Àngels (divendres, [1585]). Català. Signatura autògrafa. 3 fulls plastificats. Arxiu del convent dels Àngels 010, 011, 012.

Carta d’Hipòlita de Jesús a la priora dels Àngels, Beatriu de Josa (divendres, s. d.). Català. 4 fulls plastificats. Arxiu del convent dels Àngels 013, 014, 015, 016.

a Opúsculos impresos y manuscritos referentes a la orden de predicadores, fol.163-68. Biblioteca Universitat Barcelona ms. 971.


Biografia n.490 per Laia de Ahumada Batlle
2010-09-28 13:50:10

Tornar Inici