Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 865

Ángela Eufemia Sempere Sanjuán

NaixementBanyeres de Mariola
Alcoià
Agost de 1889
DefuncióValència
Horta
Gener de 1971
Relacions familiars:Filla d'Alejo Sempere Francés i Anastasia Sanjuán Sempere, els dos de Banyeres. Néta, per part de pare, d’Antonio Sempere, jornaler i Angela Francés. Per part de mare, de Francisco Sanjuan Calatayud i Maria Sempere Francés.
CondicióMestra
OcupacionsInspectora educativa, republicana d'esquerres
Condició jurídico-étnicaSoltera
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsFederació Espanyola de Treballadors de l'Ensenyament (FETE-UGT)
Esquerra Republicana
Escola Superior de Magisteri (Madrid)
Llocs de vinculació

Biografia

De família de classe treballadora -son pare regentava un taller d’espardenyes-, estudià a l’escola pública de Banyeres i treballà al taller familiar fins que, als 18 anys ingressa en l’Escola Normal Femenina d’Alacant, on aprovaria la revàlida de mestra de primera ensenyança superior el 1910, rebent la qualificació d’excel·lent.

Es trasllada a Madrid on exerceix de mestra interina en escoles públiques i dóna classes privades, que li permeten matricular-se en la Secció de Ciències de l’Escola Superior de Magisteri, formant part de la setena promoció (1915-1918). Durant la seva estada a Madrid resideix, becada, en la institucionista Residencia de Señoritas, dirigida per María de Maeztu.

», de la que formava part de la Junta directiva, fou la responsable de la pàgina femenina de La Vanguardia Balear, periòdic de Foment. A través de la societat impulsarà la creació de noves escoles femenines i de centres educatius destinats a millorar l’educació de les dones mitjançant conferències, classes de taquigrafia, de tall i confecció, de formació primària per adultes… i, fins i tot, d’una guarderia per als fills de les sòcies.

Durant la dictadura primorriverista és traslladada forçosa a Tarragona, per l’Ordre del 19 abril 1928, per la qual es decidia el canvi de destinació de 17 membres del cos de la inspecció a altres províncies de l’Estat. Allà romandria fins que és destinada a Múrcia (agost 1931) encara que va tornar a Tarragona en comissió de serveis.

» i serà membre del Tribunal 2 de cursets d’accés al Magisteri el 1936. Serà nomenada inspectora en cap el 1936, càrrec que exercirà fins pràcticament el final de la guerra.

Dona compromesa professionalment, serà membre de la de la Casa del Mestre, on exerciria un càrrec directiu a la seua primera Junta Directiva (1933) i afiliada destacada a la Federació Valenciana de Treballadors de l’Ensenyament, sindicat que la designarà, en representació seua, vocal en la Comissió encarregada de la depuració dels mestres en juliol de 1936.

Políticament evolucionarà d'Esquerra Republicana al Partit Comunista, i tindrà una activa participació en actes antifeixistes.

Feminista convençuda, va publicar un editorial a favor del sufragi femení en la premsa mallorquina, en els anys 20, i va recomanar, com a cap de la inspecció, implantar la coeducació en les escoles valencianes (1936).

Finalitzada la guerra civil fou detinguda i empresonada en la Presó Nova de Santa Clara on compartiria privació de llibertat amb Amparo Navarro i altres mestres. Sotmesa a Consell de Guerra el 14 novembre 1939 fou condemnada a 20 anys i un dia de presó major pel delicte d’auxili a la rebel·lió, pena que li seria commutada per la de 6 anys i 1 dia. En presó romandria fins l’1 de setembre de 1944. Al mateix temps fou sotmesa a procés de depuració per la Comissió Depuradora C, i, acusada de pertànyer a societats teosòfiques i ser d’esquerres, fou sancionada amb baixa definitiva en l’escalafó.

Una vegada va eixir de la presó, exerciria la docència en l'Acadèmia Sempere, en companyia d'altres familiars també sancionats. Seria readmesa al Magisteri el 24 de juny de 1964, poc abans de la seua jubilació.


Obra

28 d’abril de 1937.Referències bibliogràfiques

Castelló Mora, Juan: et al.(2007). Una banyerense de su tiempo. Ángela Sempere Sanjuan. 1889-1971. Banyeres de Mariola: Associació Cultural Font Bona.

Peñarrubia i Marqués, Isabel (2008). Moviment feminista i sufragi a Mallorca (segle XX). Mallorca: Documenta Balear.


Referències audiovisuals

Arxiu General de l'Administració, expedient 83714-3134.
Biografia n.865 per Carme Agulló Díaz
2010-10-08 14:48:35

Tornar Inici