Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 873

Natividad Domínguez Atalaya

Natividad Domínguez de Roger

Naixement(Madrid)
Madrid
Setembre de 1888
DefuncióValència
Horta
Gener de 1932
Relacions familiars:Casada amb el polític i literari Gil Roger Vázquez.
CondicióMestra, Burgesa
OcupacionsMestra, política
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitats
Assemblea Nacional Consultiva
Associació per a l'Ensenyament de la Dona
Llocs de vinculació

Biografia

La seua trajectòria vital i professional va transcòrrer entre Madrid i València, i fou una de les mestres amb una major presència i influència en les primeres dècades del segle XX.

Inicià els estudis en l'Associació per a l'Ensenyament de la Dona de Madrid on aconsegueix els títols de professora de Comerç i el Superior d’Institutrius, i es matricula a l’Escola Normal Central on rep el títol de Mestra Superior Normal. Fins que aprova oposicions, treballa de professora a l’Associació. Quan obté una plaça a València, es trasllada a la capital on treballarà a les escoles de Pinedo i la Creu Coberta.

Dotada d’una gran preparació i amb vincles amb els moviments renovadors, forma part de l’agrupació valenciana de la Lliga para l'Educació Nova, i quan fou nomenada directora de la secció de xiquetes del grup escolar graduat “Cervantes”, pioner en la graduació a València, va introduir la metodologia Montessori en la secció de pàrvuls. A més a més, no trenca els vincles amb l’institucionisme i, al mateix temps que treballa en l’ensenyament públic, dóna classes de literatura en la Institució per a l'Ensenyament de la Dona de València, institució de la què arriba a ser vicerectora.

.

Al mateix temps, desenvolupa una intensa tasca beneficoassistencial en concordància amb el seu ideari proper al catolicisme social, i forma part de nombroses associacions i organismes amb aquesta finalitat: fou vocal del Patronat de Reforma i Colonia de Sant Vicent, de la Junta del Rober Escolar València, membre destacada de la Creu Roja, presidenta honorària de l’Ateneu Filharmònic Obrer de València, entre altres.

Impulsora dels pressupostos higienistes, cal destacar la seua implicació amb el moviment escolta, ja que fou vicepresidenta valenciana de l’Alt Consell d'Exploradors d'Espanya, i vocal de la Junta valenciana de Colònies Escolars, com una de les promotores més actives d’aquesta institució circumescolar.

en tot tipus d’actes, tant a València com al llarg de l’estat. Aquest vessant publicista el completava amb el d’escriptora, publicant articles als periòdics i revistes professionals alhora que dirigia la “Pàgina Pedagògica” de Las Provincias.

».

Com assembleista prendrà part en alguns debats, preocupant-se per les qüestions que afectaven l’ensenyança. Va tenir una intervenció destacada en la sessió del dia 23 de maig de 1928, quan exposà i defensà davant del ple les aspiracions mínimes del Magisteri Primari espanyol i rebé la contestació del ministre Eduardo Calleja.


Obra

Domínguez Atalaya, Natividad. (1914) Discurso. València: Tipografia Hijos de Francisco Vives Mora. Lo Rat penat. Juegos florales.

Natividad (1911) Discurso pronunciado por Dª Natividad Dominguez Atalaya en el acto de clausura de curso y distribución de premios a los alumnos de las escuelas públicas de Valencia en el Teatro Circo de la Exposición el día 23/07/1911. València: Imprenta Hijos F. Vives Mora.

. (1928) Publicado por acuerdo de la Asociación Provincial de Maestros valencianos. Valencia: Hijo F. Vives Mora.

“De Puericultura”. Revista de Pedagogia, n. 14. 1923. P. 58-60.



Referències bibliogràfiques

12 de gener de 1932.

Almanaque Las Provincias 1932.

12 gener 1932.

Exemplars dels diaris ABC i Las provincias.


Referències gràfiques


Foto extreta del llibre Intervención parlamentaria de Doña Natividad Dominguez de Roger publicat en 1928 per l’Associació Provincial de Mestres valencians.


Biografia n.873 per Carme Agulló Díaz
2010-10-11 20:19:39

Tornar Inici