Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 1002

Carmen Payá Mira

NaixementMonòver
Vinalopó Mitjà
1917
DefuncióMonòver
Vinalopó Mitjà
Febrer de 1996
CondicióEscriptora, Música
OcupacionsEscriptora, pianista
Condició jurídico-étnicaCasada
Vídua
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Va nàixer en una família adinerada, i de jove va realitzar nombrosos viatges per Europa, aprengué a tocar el piano, va donar concerts i va començar a escriure en la premsa. Estudià Filosofia i Lletres a Madrid. Tot i que vivia en la capital, estava en contacte amb la seua població natal, a la Casa del Poble de la qual donà una biblioteca.

Casada amb 18 anys, va tenir un fill i va quedar vídua als deu mesos de matrimoni. El començament de la Guerra Civil la va soprendre a la seua casa de Madrid i, davant la por a les represàlies i als bombardejos, va decidir traslladar-se a Monòver. Per a protegir-se, acceptà ser concejala amb 20 anys pel PSOE, i esdevingué la primera edil de la localitat. Es tornà a casar el 1936, però el marit desaparegué en el front, poc després del naixement de la seua filla.

Quan finalitzà la guerra fou jutjada per auxili a la rebelió i ingressà en la presó de València, fins al 1942. Quan va eixir de la presó, se li va prohibir tornar a Monòver durant dos anys i es va instal·lar amb la seua filla a València. Després d’una etapa de greus dificultats econòmiques, va començar a donar concerts per Espanya i a l’estranger i a escriure en la premsa, i tornà a instal·larse a Madrid. Va escriure en ABC, entre altres periòdics. En les seues obres criticava la subordinació de la dona casada al marit segons el Codi Civil, defensava l’educació i l’activitat pública de la dona, però també afirmava que la dona actual no desitjava renunciar a la seua condició femenina i rebutjava la frivolitat.


Obra


Referències bibliogràfiques

Poveda, Rafael. «Carmen Payá Mira»

Referències gràfiques

Font: http://www.rafaelpoveda.com/carmen.htm[Consulta: 24/02/2010].


Biografia n.1002 per Mónica Moreno Seco
2010-10-04 19:40:05

Tornar Inici