Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 1004

Matilde Pérez Mollá

NaixementQuatretondeta
Comtat
1858
DefuncióQuatretondeta
Comtat
1936
CondicióPropietària
OcupacionsPolítica, alcaldessa
Condició jurídico-étnicaCasada
Vídua
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsAjuntament de Quatretondeta

Llocs de vinculació

Biografia

Pertanyia a una família de Quatretondeta (Alacant), amb extenses propietats, i es va casar amb un notari d’Alcoi, Rafael Blanes Serra, amb qui es traslladà a viure a Cartagena. Quan el marit es va jubilar, el 1913, el matrimoni i la seua filla s’instal·laren a Quatretondeta, i un anys després Matilde Pérez enviudà.

En una localitat xicoteta com aquesta, era coneguda com a la> per la seua educació cuidada i per acollir a sa casa nombrosos convidats estrangers. Durant la Dictadura de Primo de Rivera, en un context no democràtic però en el que es debatia sobre la participació política de les dones, fou escollida alcaldessa de la seua població natal pel delegat governatiu de Cocentaina, el comandant d’artilleria Emilio Juan, i nomenada pel governador civil i militar, el general Cristino Bermúdez de Castro, càrrec que desenvolupà entre octubre de 1924 i gener de 1930. Va esdevenir, així, la primera alcaldessa d’Espanya.

Va influir en la construcció de la carretera entre Quatretondeta i Gorga i per iniciativa seua es va instal·lar l’electricitat en la població. A més de desenvolupar diverses tasques caritatives –va col·laborar amb la leproseria de Fontilles, per exemple-, es va interessar per la cultura. Creà un grup de teatre, va impartir classes de piano i va publicar articles costumistes en el diari valencià Las Provincias.


Referències audiovisuals


Referències gràfiques


Font: http://www.diarioinformacion.com/alcoy/2009/10/19/alcoy-quatretondeta-recuerda-primera-alcaldesa/942270.html[Consulta: 24/02/2010].


Biografia n.1004 per Mónica Moreno Seco
2010-10-04 19:56:47

Tornar Inici