Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 1006

Angelita Rodríguez Preciado

Naixement(Almagro)
Ciudad Real
1916
DefuncióAlacant
1999
CondicióPolítica
OcupacionsDirigent socialista
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsJoventuts Socialistes
Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE)

Biografia

Nascuda a Almagro, estudià el batxillerat a Ciudad Real, on va començar a militar als setze anys en la Federació Universitària Espanyol (FUE) i, poc després, en les Joventuts Socialistes i en la UGT. La seua primera detenció es va produir el 1934, mentre feia una pintada contra les penes mort dictades per la vaga revolucionària d’octubre d’aquell any. Durant la Guerra Civil, va romandre a Ciudad Real i contribuí a organitzar milícies i a la confecció de roba per als combatents. El 1937 fou elegida secretària femenina de les Joventuts Socialistes i estigué en una escola d’estiu de la Joventut Socialista Unificada a Castelló.

A finals de març de 1939 va arribar al port d’Alacant, hores després de l’eixida del Stanbrook. Hi fou detinguda per les tropes franquistes i va passar al camp dels Almendros i, d’allà, al cinema Ideal i al reformatori d’Alacant. Jutjada en consell de guerra sumaríssim a Ciudad Real, l’agost de 1939, fou condemnada a mort, pena que li fou commutada vuit mesos després per la de trenta anys de presó, dels quals va complir quinze en presons de Tarragona, Barcelona, Madrid (Ventas) i Segòvia. Quan va eixir en juliol de 1953 en llibertat condicional amb bandejament, va treballar com a infermera i va acabar establint-se a Alacant el 1974: fins al maig de 1969 havia hagut de presentar-se periòdicament a la policia.

El 1975 es va reincorporar al PSOE a Alacant. Ja durant els anys de la transició, fou membre del Comitè Federal del PSOE, secretària comarcal del PSPV a l’Alacantí i tot un referent per a la militància socialista alacantina que, poc després de la seua mort, li va retre un homenatge en què intervingueren Alfonso Guerra i Joan>


Referències bibliogràfiques

María Dolores (2004). La dama roja. Memorias de Angelita Rodríguez Preciado. Alicante: Gráficas Díaz.

Referències gràfiques

Font: http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/ESPANA/ESPANA/COMUNIDAD_VALENCIANA/PARTIDO_SOCIALISTA_OBRERO_ESPANOL_/_PSPV/PARTIDO_SOCIALISTA_OBRERO_ESPANOL_/PSOE/Muere/Angelita/Rodriguez/socialista/historica/Alicante/elpepuespval/19990110elpval_6/Tes[Consulta: 25/02/2010].

Biografia n.1006 per Mónica Moreno Seco
2010-10-05 21:05:55

Tornar Inici