Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 1029

Caterina Casals Mirambell

Caterina Mirambell

NaixementBarcelona
Barcelonès
1822
DefuncióBarcelona
Barcelonès
Gener de 1888
CondicióActriu
OcupacionsActriu
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Fou una de les actrius més brillants del teatre català per la seva versatilitat en escena i per les interpretacions en el paper de dona rústica catalana. Al 1845 actua al Teatre Nou, a la plaça Reial, i al 1846 apareix a les llistes del de la Santa Creu (més endavant, Teatre Principal). L’any 1849 forma part de la companyia de declamació del Liceu, on havia realitzat els estudis. Al novembre, aquest teatre tanca temporalment les seves portes i la companyia passa a l’Odeon. Allí treballa sota la direcció artística de l’actor Andreu Cazurro. Reobert el Liceu, apareix com actriu còmica la temporada 52-53. L’any 1856 treballa al Circo Barcelonés i, dos anys més tard, torna al Liceu i forma part per primera vegada d’una companyia íntegrament d’actors catalans, encara que amb un repertori majoritàriament en castellà. El Circo Barcelonés la contracta l’any còmic 1857-58, i continua en aquest espai teatral fins al setembre de 1870, moment en què s’incorpora al Romea, sota la direcció de Lleó Fontova, i representa obres de Frederic Soler i Hubert, Pitarra, Guimerà... Llavors la companyia del Romea era contractada per representar obres en castellà i en català en altres teatres de la capital, motiu pel qual apareix al Liceu (71-72, 72-73 i 78-79), a l’Olimpo (73-74) i al Circo Barcelonés (al maig de 1874). Durant l’estiu de 1874 actua al teatre Novetats en la companyia castellana de Teodora Lamadrid i Antonio Vico, que representa a Barcelona els èxits que ha obtingut al llarg de l’any a Madrid, i en la companyia catalana, compartint cartell, entre altres, amb Carlota de Mena. El mateix succeeix a l’estiu de 1883, quan la companyia madrilenya Valero-Vico ve a Barcelona a representar al Novetats i acaba de completar el seu quadre còmic amb actors i actrius catalans. La bona entesa amb el Romea i amb el seu públic fa que continuï en aquest espai teatral fins al 7 de gener de 1888, quan mor d’un atac d’apoplexia.


Referències bibliogràfiques

Bernat i Durán, José (1924). "Apéndice. El teatro catalán". En:Díaz Escobar, Narciso.Historia del teatro español. Comediantes, escritores, curiosidades escénicas, vol. II. Barcelona: Montaner i Simón.

Curet, Francesc (1967). Història del teatre català. Barcelona: Aedos.

Julio, Teresa (en premsa). "Actrius". En: Sanmartí, Carme; Sanmartí, Montserrat (eds.). Catalanes del IX al XIX. Vic: Eumo.

La Vanguardia, febrer 1881-desembre 1890.

Morell i Montardí, Carme (1995). El teatre de Serafí Pitarra. Barcelona: Publicacions Abadía de Montserrat.


Referències audiovisuals

Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Fons Artís, capses 49-51.

Biografia n.1029 per Teresa Julio Giménez
2010-09-30 15:23:47

Tornar Inici