Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 104

Carme Guasch Darné

NaixementFigueres
Alt Empordà
Octubre de 1928
DefuncióBadalona
Barcelonès
Agost de 1998
Relacions familiars:Filla d'Antoni Guasch i de Carme Darné. Casada amb Antoni Soler, mare de tres fills : Blanca, Sílvia i Toni.
CondicióFilòloga
OcupacionsPoetessa, novel·lista, professora de secundària
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsEscoles Pies (Olot)
Col·legi Sant Andreu de Badalona
Escola Vedruna (Terrassa)
Llocs de vinculació

Biografia

Carme Guasch i Darné va néixer a Figueres, a l'Alt Empordà, el 3 d'octubre de 1928. Filla de Carme Darné, modista de barrets de senyora, i Antoni Guasch, mestre i empresari. Després d'estudiar el batxillerat a l'institut Ramon Muntaner, va manifestar el seu desig d'estudiar una carrera universitària. Els seus pares van accedir-hi amb la condició que s'instal·lés a la residència de les monges teresianes. Es va llicenciar en Filosofia i Lletres i immediatament va començar a dedicar-se a l'ensenyament, una vocació que va mantenir encesa durant tota la seva vida. Compaginava aquesta vocació amb la passió per la poesia, que es va iniciar a l'ombra del poeta Carles Fages de Climent.

L'any 1954 es va casar amb Antoni Soler, empleat de banca, amb qui havia coincidit en l'àmbit del teatre d'aficionat a la Catequística, ella com a autora i ell com a actor i director. El matrimoni va haver de marxar de Figueres per raons de la feina al banc i l'enyorament els va acompanyar en el seu periple per diverses poblacions catalanes. Carme Guasch exercia de mare de família i de professora, però sempre trobava temps per escriure poesia. La mort del seu marit, l'any 1982 i la seva jubilació, uns anys després, li van permetre una dedicació més intensa que va donar fruit en forma de novel·la, contes i reculls poètics. L'any 1989 va guanyar el premi Víctor Català amb el recull de narracions Situacions insulars. La seva producció literària gira sempre al voltant del sentiment de pèrdua arran de la mort del seu gran amor.

Carme Guasch va caure malalta de càncer i va morir, després d'una valenta lluita, el 22 d'agost de 1998, quan es trobavapreparant una gran festa per celebrar els seus setanta anys.


Obra

(1984). Editorial Pòrtic. Novel·la.

(1989). Editorial Selecta. Narracions.

Narracions.


Referències bibliogràfiques

Ferrerós, Joan (2002). Benvolguts absents. Figueres: Regidoria de Cultura, Ajuntament de Figueres/L'Empordà.


Referències gràfiques

Font: http://www.escriptors.com/autors/guaschc/[Consulta: 27/02/2010].


Biografia n.104 per Sílvia Soler Guasch
2010-10-02 19:45:37

Tornar Inici