Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 1054

Margarida Xirgu Subirà

NaixementMolins de Rei
Baix Llobregat
Juliol de 1888
Defunció(Montevideo)
Uruguai
Abril de 1969
CondicióArtesana Artista
OcupacionsActriu, directora teatral
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

és l’actriu més coneguda, adorada –fins i tot mitificada- de l’escena catalana de la primera meitat del segle XX. Als dotze anys debuta en grups de teatre d’aficionats de Barcelona. El 1906 va actuar com a protagonista a Teresa Raquin, d’Émile Zola, en una substitució urgent de la primera actriu, i el seu èxit la va dur a l’escena professional al Teatre Romea, amb Mar i Cel, d’Àngel Guimerà, on Xirgu va estrenar obres d’autors catalans com Ignasi Iglésias, Àngel Guimerà i Santiago Rusiñol. També va interpretar obres d’autors internacionals: Oscar Wilde, Hugo non Hofmannsthal, Mayer Forster o Maurice Donnay. Cal recordar que al llarg de la seva carrera, Xirgu va combinar obres populars i experimentals, obres clàssiques i contemporànies, d’autoria catalana, espanyola i universal, amb una ductilitat escènica per combinar gèneres còmics i tràgics. En l’àmbit català, tant va col·laborar amb el Teatre Íntim d’Adrià Gual com amb la companyia d’Enric Giménez. Entre l’any 1913 i el 1924 va realitzar estades a Madrid i gires per Amèrica del Sud.

L’any 1969 va morir a Montevideo, després d’una intervenció quirúrgica: tot i que al llarg de tota la vida havia tingut problemes de salut, mai no va deixar d’afrontar riscos interpretatius i empresarials amb passió i rigor.


Referències bibliogràfiques

(1988). En: Cuadernos El Público, núm. 36 (octubre de 1988).

Zavala, Iris M. (2004). La otra mirada del siglo XX: la mujer en la España contemporánea. Madrid: La Esfera de los Libros.


Referències gràfiques

Imatge arxiu familiar. Font: http://www.margaritaxirgu.es/castellano/material/expodoc/merida.htm [Consulta:24/02/2004].


Biografia n.1054 per Eva Espasa Borrás
2010-09-27 11:07:00

Tornar Inici