Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 1054

Margarida Xirgu Subirà

NaixementMolins de Rei
Baix Llobregat
Juliol de 1888
Defunció(Montevideo)
Uruguai
Abril de 1969
CondicióArtesana Artista
OcupacionsActriu, directora teatral
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Margarida Xirgu i Subirà és l’actriu més coneguda, adorada –fins i tot mitificada- de l’escena catalana de la primera meitat del segle XX. Als dotze anys debuta en grups de teatre d’aficionats de Barcelona. El 1906 va actuar com a protagonista a Teresa Raquin, d’Émile Zola, en una substitució urgent de la primera actriu, i el seu èxit la va dur a l’escena professional al Teatre Romea, amb Mar i Cel, d’Àngel Guimerà, on Xirgu va estrenar obres d’autors catalans com Ignasi Iglésias, Àngel Guimerà i Santiago Rusiñol. També va interpretar obres d’autors internacionals: Oscar Wilde, Hugo non Hofmannsthal, Mayer Forster o Maurice Donnay. Cal recordar que al llarg de la seva carrera, Xirgu va combinar obres populars i experimentals, obres clàssiques i contemporànies, d’autoria catalana, espanyola i universal, amb una ductilitat escènica per combinar gèneres còmics i tràgics. En l’àmbit català, tant va col·laborar amb el Teatre Íntim d’Adrià Gual com amb la companyia d’Enric Giménez. Entre l’any 1913 i el 1924 va realitzar estades a Madrid i gires per Amèrica del Sud.

Una fita que va marcar Xirgu profundament va ser la coneixença, l’any 1926, de Federico García Lorca. Hi va establir una intensa relació professional i d’amistat, que va conduir a l’estrena de les seves obres (Mariana Pineda, La zapatera prodigiosa, Yerma, Doña Rosita la soltera) i al projecte d’una gira per Cuba a l’inici de 1936, en la qual havia de participar Lorca. També va estrenar obres de Rafael Alberti, Unamuno i Alejandro Casona. En la gira de Xirgu entre 1936 i 1937, per Cuba i altres països llatinoamericans, l’actriu va esdevenir la portaveu teatral del poeta assassinat, així com una clara defensora del govern republicà. Amb la Guerra Civil espanyola, la gira va esdevenir l’exili definitiu de l’actriu. Xirgu va desenvolupar una intensa activitat com a actriu i també directora a l’Argentina, a Xile i l’Uruguai, on va posar en escena obres d’autors contemporanis internacionals (Luigi Pirandello, Albert Camus o Tennessee Williams), sense oblidar clàssics universals (Shakespeare, Molière, Cervantes, Calderón, Tirso de Molina, Gogol, Goldoni), així com autors xilens i uruguaians. Una nova faceta va ser el compromís amb la docència dramatúrgica els anys quaranta i cinquanta: va fundar l’Escola d’Art Dramàtic de Santiago de Xile, i va dirigir l’Escola Municipal d’Art Dramàtic de Montevideo i la Comèdia Nacional de l’Uruguai. També va seguir en contacte amb l’exili català, va continuar homenatjant García Lorca (estrena pòstumament La casa de Bernarda Alba, el 1945), i va participar infatigablement en homenatges, direccions teatrals i rodatges televisius.

L’any 1969 va morir a Montevideo, després d’una intervenció quirúrgica: tot i que al llarg de tota la vida havia tingut problemes de salut, mai no va deixar d’afrontar riscos interpretatius i empresarials amb passió i rigor.


Referències bibliogràfiques

«Margarida Xirgu: crónica de una pasión». (1988). En: Cuadernos El Público, núm. 36 (octubre de 1988).

Margarida Xirgu 1888-1969 (1988). Centenario. Madrid: Ministerio de Cultura, Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música.

Bartrina, Francesca; Espasa, Eva (2007). Dones de teatre. Llibre-catàleg. Vic: Servei de Publicacions de la Universitat de Vic.

Espasa, Eva (2006). «Actrius». En: Godayol, Pilar (ed.) Catalanes del XX. Vic: Eumo, p. 13-34.

Gallén, Enric; Vàzquez (2003). Dones de teatre. Calendari 2004. Barcelona: Institut Català de les Dones.http://www20.gencat.cat/docs/icdones/Documents%20web%20antiga/Arxius/pub_calendari2004.pdf [Consulta: 10/02/2010].

Foguet, Francesc (2002). Margarida Xirgu: una vocació indomable. Barcelona: Pòrtic.

Pessarrodona, Marta (2006). Donasses: protagonistes de la Catalunya moderna. Barcelona: Destino.

Rodrigo, Antonina (2005). Margarita Xirgu: una biografia. Barcelona: Flor del Viento.

Salvat, Ricard. (1990). «Revisió necessària de les grans aportacions de Margarida Xirgu».En: Salvat, Ricard. Escrits per al teatre. Barcelona: Institut del Teatre, 1990 [1988], p. 157-173.

Zavala, Iris M. (2004). La otra mirada del siglo XX: la mujer en la España contemporánea. Madrid: La Esfera de los Libros.


Referències gràfiques

Imatge arxiu familiar. Font: http://www.margaritaxirgu.es/castellano/material/expodoc/merida.htm [Consulta:24/02/2004].


Biografia n.1054 per Eva Espasa Borrás
2010-09-27 11:07:00

Tornar Inici