Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 1085

Aurembiaix, d'Urgell

Naixement1203 (circa)
Defunció1231
Relacions familiars:Filla del comte Ermengol VIII d'Urgell i Elvira de Subirats (o Elvira Núñez de Lara). Casada en primeres núpcies amb Álvaro Pérez de Castro, i en segones amb Pere de Portugal, fill de rei Sanç I de Portugal.
CondicióComtessa
OcupacionsComtessa d'Urgell
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

El 1228 el matrimoni, sense fills,era anul·lat a causa del parentiu entre els cònjuges, consins segons per part de les respectives mares. Llavors, aconsellada pel seu padrastre Guillem de Cervera, es traslladà a Lleida i vindicà els seus drets a la corona comtal davant el rei, a la ciutat de Lleida. Després de la negociació i el pacte entre les parts, que implicava que Aurembiaix en el futur tingués el comtat en feu, fou necessari queel reiemprengués una campanya militar que retornà a la família Cabrera al vescomtat d’Àger. De fet, a finals d’aquell mateix any, se signava un controvertit contracte de concubinatge entre el monarca i la comtessa a Agramunt, per bé que tot just el 1229, Aurembiaix es casava a Valls amb Pere de Portugal, fill del rei Sanç I de Portugal, emparentat amb els Castro i els Cabrera.


Referències bibliogràfiques

Lleida és femení. Dones per a la història (2009). Lleida: AlfaZeta Edicions, p. 19-29.

Domingo, Dolors (2007). A la recerca d'Aurembiaix d'Urgell, Lleida: UdL-IEI.

Montfar-Sorts Cellers, Dídac (1853). Historia de los Condes de Urgel. Barcelona: Establ. Tip. y Litográfico de D. José Eusebio Monfort.


Biografia n.1085 per Carme Agustí Roca
2010-06-03 00:15:06

Tornar Inici