Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 1101

Cecília, de Comenge

Naixements. xiv
DefuncióBalaguer
Noguera
1384
Relacions familiars:Filla del comte Bernat VIII de Comenge i de Martha d'Illa. Esposa del comte Jaume I d'Urgell, príncep d'Aragó, cunyada de Pere III el Cerimoniós. Mare del comte Pere II d'Urgell i de la infanta Elisabet d'Aragó.
CondicióComtessa
OcupacionsComtessa d'Urgell
Condició jurídico-étnicaCasada
Vídua
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsCol·legiata de Santa Maria la Major de Balaguer

Llocs de vinculació

Biografia

Filla del comte Bernat VIII de Comenge i de Martha d’Illa. Vers el 1335 contragué matrimoni amb el comte Jaume I d'Urgell, fill d'Alfons III de Catalunya i Aragó, el Benigne, i de Teresa d’Entença, i per tant, germà del futur rei Pere III el Cerimoniós. Jaume I heretà el comtat d’Urgell i el vescomtat d’Àger del seu pare, per bé que les intrigues de la seva madrastra, Elionor de Castella, provocaren que perdés part dels dominis comtals: Alòs, Ivars, Meià, entre altres, bona part dels quals passaren als fills d’aquesta, Ferran i Joan.

Cecília, hereva del comtat de Comenge - un antic comtat de la Gascunya - a causa de la mort del seu germà Joan I el 1339, veié com els seus drets li eren usurpats pel seu oncle Pere Ramon I de Comenge, davant la passivitat del seu cunyat, Pere III, que no volgué enfrontar-s’hi en una guerra.

. En el seu testament deixà escrit que fos fundat a la ciutat de Balaguer un monestir de monges de l’ordre de Sant Francesc i que en l’església hi fos construït un sepulcre per al seu cos, per bé que finalment restà enterrat al monestir de Sant Francesc de Barcelona.


Referències bibliogràfiques

Montfar-Sorts Cellers, Dídac (1853).Historia de los condes de Urgel. Barcelona: Establ. Tip. y Litográfico de D. José Eusebio Monfort.

Xuriguera, J. B. (1973).Els comtes d'Urgell i la ciutat de Balaguer. Barcelona: Pòrtic.

Xuriguera, J. B. (1981). La darrera branca dels comtes d'Urgell, Barcelona: Editorial 7 1/2.


Biografia n.1101 per Carme Agustí Roca
2010-09-27 12:46:14

Tornar Inici