Biografia
El matrimoni tingué set fills: Jaume II d’Urgell, el Dissortat, que es casà amb Isabel, filla del rei Pere III el Cerimoniós; Tadeu i Beatriu d’Urgell, tots dos morts joves; Elionor d’Urgell, eremita a Montblanc; Cecília d’Urgell, que seria esposa de Bernat de Cabrera; Pere d’Urgell i Joan d’Urgell.
Quedà vídua el 1408 i el seu esdevenidor restà estretament lligat al del seu primogènit. De fet, sempre s’ha considerat clau la seva influència en el govern comtal i, sobretot, en les pretensions del seu fill al tron reial, de qui hom ha destacat un caràcter vacil·lant i irresolut. Per bé que el rei Martí I l’Humà l’havia nomenat lloctinent i governador general dels regnes, càrrec que ocupaven els hereus a la corona, la mort en campanya del seu fill Martí el Jove el 1409 portà al rei a intentar afavorir el seu nét Frederic, fill natural de Martí el Jove, com a futur rei. Però la mort de Martí I el 1410 sense haver designat successor el 1410, obrí un interregne que finalment es va concloure amb el compromís de Casp de 1412, en virtut del qual no es van tenir en compte els drets legítims de Jaume II d’Urgell a la corona, i Ferran d’Antequera fou nomenat rei. La contesa que llavors obrí el Dissortat contra Ferran I de Catalunya i Aragó, que molts han considerat instigada per la seva mare, acabà amb el setge i la rendició de Balaguer, l’empresonament perpetu del comte i la pèrdua de tots els béns de la família.
A partir de llavors Margarida visqué en la penúria econòmica, tot i que el 1414 el rei li concedí una pensió mòdica anual per a ella i les seves dues filles solteres. Es va instal·lar a Saragossa i a Morella després, onintentà per totes les vies possibles assolir l’excarceració del seu fill, empresonat a Urueña (prop de la frontera de Castella amb Portugal), fins al punt de planificar una conspiració per alliberar-lo que, en ser descoberta, li causà successius empresonaments a Cullera, en una alqueria prop de València, i a Alacant. Traslladada de nou a Morella, hi morí el 1420, mentre el seu fill ho féu el 1433 al castell de Xàtiva.
Referències bibliogràfiques
Xuriguera, J. B. (1977). Margarida de Montferrat, comtessa d'Urgell. Barcelona: Dalmau.
Xuriguera, J. B. (1981). La darrera branca dels comtes d'Urgell. Barcelona : Editorial 7 1/2.
Biografia n.1135 per Carme Agustí Roca
2010-06-12 19:14:39