Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 1167

M. Carme Roure Canosa

NaixementLleida
Segrià
1915
DefuncióBarcelona
Barcelonès
2004
CondicióMestra
OcupacionsMestra, activista política, exiliada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsFederació Espanyola de Treballadors de l'Ensenyament (FETE-UGT)
Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC)
Comissions Obreres (CCOO)
Llocs de vinculació

Biografia

Juntament amb la seva germana Pepita, va estudiar Magisteri a l’Escola Normal de Lleida durant la Segona República. Més tard es va traslladar a Barcelona, on va iniciar la militància política com a membre de les Joventuts Socialistes Unificades. Posteriorment formaria part del sindicat d’ensenyament socialista (Federació Espanyola de Treballadors d’Ensenyament, FETE-UGT) i del PSUC des de la seva fundació (1936).

Durant la Guerra Civil va col·laborar en la premsa del partit, en publicacions com UHP, l’òrgan del PSUC i la UGT de Lleida. Com a mestra va estar implicada amb els corrents pedagògics renovadors del moment, que tan presents van estar a les terres de Lleida durant el primer terç del segle XX.

la Universidad Nacional Autónoma com a professora de rus. També es vinculà a l’ambaixada soviètica i a l’organització Soviet Export Film.

Tot i que des de mitjans de la dècada dels anys seixanta va fer algun viatge a Espanya, no fou fins que el procés de transició a la democràcia ja estava avançat, que va decidir retornar definitivament a Catalunya (1978). Després de ser rehabilitada com a mestra gràcies a la Llei d’Amnistia, encara va poder treballar durant un temps en una escola de barri a Barcelona fins a la jubilació. En aquesta darrera etapa va estar afiliada a CCOO. Les germanes Carme i Pepita Roure van morir l’any 2004 amb poques setmanes de diferència.


Referències bibliogràfiques

Documental Els mestres catalans: de la guerra a l’exili (Metrópoli vídeo films – Televisió de Catalunya).


Biografia n.1167 per Joan Sagués San José
2010-10-05 21:36:28

Tornar Inici