Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 1211

Angeleta Ferrer Sensat

NaixementBarcelona
Barcelonès
Maig de 1904
DefuncióBarcelona
Novembre de 1992
Relacions familiars:Filla de Rosa Sensat, mestra i pedagoga i de David Ferrer, industrial i cofundador d'Acció Republicana de Catalunya.
CondicióMestra, Pedagoga
OcupacionsMestra, pedagoga, naturalista
Condició jurídico-étnicaCasada
Vídua
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsInstitut-Escola de la Generalitat de Catalunya
Institut d'Educació Secundària Infanta Isabel d'Aragó (Barcelona)
Associació de Mestres Rosa Sensat
Llocs de vinculació

Biografia

Àngels Ferrer i Sensat va néixer a Barcelona i de ben petita va assistir a l'escola estatal regida per la seva mare, Rosa Sensat, una de les principals introductores dels mètodes de l'Escola Nova al nostre país.L'any 1914 va ingressar a la secció de noies de l'Escola Municipal del Bosc de Montjuïc,dirigida per la seva mare. L'Escola del Bosc va ser la primera escola a l'aire lliure de Catalunya i, enparaules deFerrer, lametodologia activa i l'entorn privilegiat en plena naturaque la caracteritzaven, van marcar la seva futura vocació de mestra i de naturalista.

Va cursar amb èxit el batxillerat al'Institut Balmes de Barcelona ies va treure el títol de mestra a la Normal. La seva primera intenció era estudiar medicina i ser cirurgiana, però el seu pare, queera metge,la va advertir dels impediments que trobaria pel fet de ser dona. Finalment,encoratjada per lamare, vamatricular-se a la secció de Ciències Naturals de la Universitat de Barcelona. L'any 1926, tot just aconseguida la llicenciatura, vaentrar com a professora a la càtedra de Zoologia d'Articulats i es va encarregar de les pràctiques de Ciències de l'últim curs de batxilleratde l'Institut Balmes. Més tard, Alexandre Galí li va encarregar les classes de Biologia i Ciències Naturals en el Centre de Batxillerat Montoriol de la Mútua Escolar Blanquerna i Manuel Ainaud la creació en el Museu de Ciències Naturals d'un servei d'orientació de l'ensenyament dirigit als Grups Escolars.

L'any 1932, després de crear-se per part de la Generalitat republicana l'Institut-Escola del Parc de la Ciutadella, Angeleta Ferrer va passar a ser-ne professora de Ciències Naturals. La seva participació va ser molt intensa i va col·laborar enaltres activitats, com ara manifestacions artístiques, manualitats, cuina, música, ús de la impremta, excursions i convivències a Can Surell, al Montseny. En el marc privilegiat de l'Institut-Escola va poder desenvolupar plenament lessevesaptituds com a ensenyant polifacètica i el seu entusiasme per l'educació integral.L'any 1936 va obtenir la destinació de catedràtica a l'Institut-Escola.

Acabada la guerra, els nomenaments a càtedres van ser anul·lats i Ferrer va ser traslladada com encarregada de curs a l'Institut Isabel la Católica de Madrid, on va exercir dos anys. L'any 1941 va opositar novament a càtedres i, amb el número 1, va obtenirla plaça de catedràtica de Ciències Naturalsde l'Institut de Reus, on va ensenyar fins l'any 1958. Aquest any, juntament amb el seu marit Alexandre Satorras, va fundar el Centre Oficial de Segon Ensenyament del Patronat deMataró que, més tard, va passar a ser l'institut.

Els últimsanys de la seva vida professional els vadedicar a l'Institut de noies Infanta Isabel d'Aragó de Barcelona, del qual vaser directora des de l'any 1966 fins al 1974, any en què es jubilà. Tot i les limitacions pròpies d'un gran institut a les acaballes del franquisme, va saber insuflar el seu esperit entusiasta i renovador i es va convertir en l'ànima d'un centre oficial atípic, on es donava gran importànciaa les relacions i a la convivència, així coma les manifestacions culturals de tot tipus.Entre altres particularitats, destaquenel forn de ceràmica,lessortides didàctiques, les activitats lúdiques, esportivesi musicals col·lectives i les classes voluntàriesde català. Després de jubilar-se va seguir participant en activitats de formació del professorat.

La seva fecunda i valuosa tasca va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1982), la medalla d'or al mèrit científic de l'Ajuntament de Barcelona (1992) i, a títol pòstum, l'Encomienda d'Alfons X el Savi (1992).


Obra

Llibres:

. Barcelona: Teide.

. Barcelona: Teide.

Articles:

Ferrer Sensat, Angeleta (2002). «El camí a l'escola cada dia és diferent: records d'unes hores viscudes a l'escola». En: Perspectiva escolar, núm. 267, (setembre 2002).

Cançoners, vídeos i altres treballs didàctics:

Ferrer Sensat, Angeleta i Seminario Permanente de Ciencias Naturales (1979). Itinerario del Penedés. [Bellaterra]: ICEUAB.

(1982). Barcelona, ICE de la UAB.

Llibre de les flors (1982). Barcelona: Teide.

. [Enregistrament Vídeo] (1985). Realització: Josep M. Monguet, Joan Castells; guió: Àngels Ferrer i Grup de Treball de Ciències a l'E.G.B. de l'ICE- UPC.[Barcelona], Universitat Politècnica de Catalunya.

(1993). [Música impresa] / [lletra i música] Angeleta Ferrer i Sensat; compilació i edició Montserrat Riu i Canela. Castellnou d'Oluges: [s.n.].


Referències bibliogràfiques

Angeleta Ferrer, María Martínez (1987). Conversa transcrita per Xavier Febrés. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Laia.

Els mestres de Catalunya a Angeleta Ferrer i Sensat en reconeixement i homenatge (1982). Parc de la Ciutadella, dimecres, 7 de juliol de 1982, a les 8 dels vespre. Barcelona: La Polígrafa.

Angeleta Ferrer i Sensat mestra 'Estic convençuda que no hi ha d'haver exàmens'». En: El Maresme, núm. 225, (3-9 setembre 1982), p. 22-23.

Ángeles Ferrer iSensat (1904-1992). Una vida dedicada a la enseñanza de las Ciencias Naturales».En: Boletín de la Real Sociedad Española de Historia Natural. Actas, tom 91, (1996), p. 51-57.

Homenaje a María de los Ángeles Ferrer Sensat (1974). Barcelona: Instituto Nacional de Enseñanza Media Infanta Isabel de Aragón.

http://www20.gencat.cat/docs/icdones/Documents%20web%20antiga/Arxius/pub_calendari2007.pdf[Consulta: 4/11/2009]

Mata Garriga, Marta (1992). «La il·lusió i l'ai al cor d'Angeleta Ferrer i Sensat». Avui, (dimecres 2 de desembre de 1992).

http://www.bcn.es/imeb/revista/revistes/revista49.pdf. [Consulta: 07/08/2009].


Referències orals

Conversa mantinguda amb Angeleta Ferrer Sensat (03/07/1986).

Referències audiovisuals

Arxiu Angeleta Ferrer. Biblioteca de l'Associació de MestresRosa Sensat. Barcelona.Donació d'Angeleta Ferrer que s'organitza en7 seccions: vida privada i familiar, documentació acadèmica, activitat docent, projecció pública i reconeixements, obra creativa, col·leccions factícies i objectes.


Referències gràfiques

Font: http://www.xtec.cat/~rarada/pages/veus.htm[Consulta: 27/02/2010].


Biografia n.1211 per Esther Cortada Andreu
2010-10-12 20:05:30

Tornar Inici