Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 1226

Rosa Roig Soler

NaixementMarçà
Priorat
1890
DefuncióBarcelona
Barcelonès
1969
CondicióPedagoga, Periodista
OcupacionsPedagoga krausista, feminista
Condició jurídico-étnicaSoltera
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsEscola Normal de Palma
Ateneu Literari de Palma
Escola Superior d'Estudis de Magisteri (Madrid)
Llocs de vinculació

Biografia

Nascuda a Marçà, estudià de mestra superior i el 1910 començava els estudis per a professora a l'Escola d'Estudis Superiors de Magisteri de Madrid, on adquireix els ideals de l’institucionalisme krausista. El 1914, una vegada inaugurada l’Escola Normal de Mestres de Palma, Rosa fou de les primeres professores que s’hi incorporà. Els defensors del paper tradicional de la dona criticaren a Rosa, i a les altres professores, ja que no podien consentir que les futures mestres es formessin en una Normal laica, fessin viatges pedagògics per Espanya i defensessin la coeducació. El 1915, Rosa donà suport a l’Institut d’Estudis Superiors de la Dona de Palma, amb la finalitat de donar educació secundària a les joves i una formació professional.

Fou una ciutadana molt activa i formà part de l’associacionisme cívic de Palma, publicà articles de divulgació científica i de temes d’actualitat a la premsa mallorquina i impartí conferències. Defensà el pacifisme com un valor femení que les dones havien d’aportar a l’educació i a la política.

Va ser depurada, desterrada i sotmesa a dos consells de guerra pel franquisme. Durant la resta de la seva vida va ser acusada de roja i francmaçona. Des d’aleshores, sense il·lusió ni perspectiva professional - encara que continuà fent classes a una escola Normal de Barcelona-, va viure en un exili interior.


Obra

Madrid, 1913.

Palma, 1916-1930.

Palma, 1922.

Palma, 1922 i 1929.

Palma, 1930-1931.


Referències bibliogràfiques



Roig, M. A. (2005). Dona i educació a Mallorca. Palma: Documenta Balear.


Biografia n.1226 per Isabel Peñarrubia Marquès
2010-10-05 21:12:21

Tornar Inici