Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 1240

Àngela Vallés Torrentbo

Àngela Vallès de Ferrer

NaixementIgualada
Anoia
1848
DefuncióBarcelona
Barcelonès
Octubre de 1924
Relacions familiars:Sogra de Rosa Sensat. Àvia d'Angeleta Ferrer.
CondicióMestra
OcupacionsMestra, científica
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsEscola Normal de Barcelona

Biografia

Nascuda a Igualada, fou una de les primeres alumnes de la nova Escola Normal de Barcelona. Posteriorment, va estudiar per mestra normalista a Madrid (aquest títol, que habilitava per donar classe a escoles superiors i Normals, es podia estudiar a Barcelona en el cas dels nois; les noies només podien fer-ho a Madrid) i al 1887, ja participà en les conferències o “Conversaciones Pedagógicas” de la Normal de Barcelona, entre agost i setembre d’aquell any. Vallès va ser l’única conferenciant entre pedagogs de renom. En la seva exposició, Àngela Vallès va incidir en el caràcter pràctic, fonamentat en l’observació directa i en el mètode intuïtiu i ho exemplificà amb el desenvolupament d’una pràctica d’observació del cel una nit serena. Ja era, doncs, una mestra molt valorada abans de guanyar les oposicions, que aconseguí el 14 de març de 1891, amb quinze aspirants. Ingressà a l’Escola Normal com a auxiliar. Passà més tard a numerària en Ciències, i fou professora d’aritmètica, física i química. Quan la Directora Guéroult fou destituïda per un conflicte amb el professorat del centre, al 22 de gener de 1907, Àngela Vallès va exercir de directora provisional, encara que per poc temps. Continuà a l’Escola on exercí una influència notable fins a la seva jubilació, el 19 d’abril de 1918.

diverses activitats de la Normal i en la creació d’una beca per a una estudiant amb pocs mitjans econòmics, com a forma d’homenatge a Àngela Vallès.

Àngela Vallès va estar casada amb David Ferrer i Mitayna, home de ciències i excursionista. Comptaven a la seva llar familiar amb una bona biblioteca científica i de medicina. En aquesta casa va créixer, de petita, Rosa Sensat, que anà al col·legi Barcelonès que regentava Àngela Vallès al passeig de Gràcia. El mateix dia que Vallès va acceptar Rosa Sensat com a alumna a la seva escola, també la va acollir a casa seva, per tal que no hagués d’anar i tornar cada dia del Masnou. Rosa Sensat, als 12 anys, doncs, va començar a viure amb la família Ferrer-Vallès. Més endavant, s’acabaria casant amb el fill gran de la família, que també es deia David, metge i científic com el seu pare. Una herència familiar que es transmetria a Rosa Sensat i a la seva filla Angeleta Ferrer.Obra

Barcelona: Libr. de Blas Camí y Hermano.


Referències bibliogràfiques

6a. Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica. Barcelona: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, IEC.

L’Escola Normal de Barcelona (1845-1972). Barcelona: Publicacions de la UB.


Biografia n.1240 per Antoni Tort Bardolet
2010-09-25 21:20:41

Tornar Inici