Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 1290

Magdalena García Bravo

NaixementValència
Horta
Novembre de 1862
DefuncióValència
Horta
Març de 1891
Relacions familiars:Filla de l’advocat Josep Nicolau Garcia i de Josepa Bravo, membres de la burgesia valenciana de l’època.
Germana del poeta Enric Garcia Bravo, qui la introduí en tertúlies literàries i en reunions que es duien a terme en l’àmbit familiar.
CondicióBurgesa, Escriptora
OcupacionsEscriptora
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsLo Rat Penat

Llocs de vinculació

Biografia

Nascuda a València l’any 1862/1863, va viure alguns anys a Castelló de la Plana. Als tretze anys publicà la seua primera poesia "A la Immaculada Concepción de la Santíssima Virgen" en La Ilustración Popular Económica de Valencia, i a partir d'aleshores començà a col·laborar en nombroses publicacions periòdiques d'àmbit valencià i estatal.

Les seues obres (en prosa i en vers, en català i en castellà) emmarcades dins l'ideari Pàtria, Fe i Amor, aparegueren, entre d'altres, en El Correo de la Moda (Madrid, 1880), Revista de València (1881), els Almanaque dels diaris Las Provincias i Levante (des del 1882 fins a la seua mort), la Revista de Castellón o La Veu de Montserrat>El Cosmopolita>La Antorcha, de Valencia; La Mode elegante ilustrada i La Lealtad>El Correo de las>El Riojano, de Logroño; El Talaverano, de Talavera i El Oriente, de Asturias de Llanes.

Col·laborà amb l’associació valenciana Lo Rat Penat (fou Regina de les Festes l'any 1882, en què també aconseguí l’accèssit per la composició "Cant d'amor") i participà en les publicacions Calendari Llemosí i Lo Rat Penat: periòdich Lliterari i>El primer article de la revista Lo Rat Penat -quenomés arribà a publicar vuit números, des del 15 de desembre de 1884 al 15 d’abril de 1885- arreplegava en les seues vuit pàgines les firmes de Manuela Agnes Rausell, Sanmartín i Aguirre, Puig Torralba, Cebrián Mezquita, Iranzo Simón, Jeroni Forteza, Josep Bodría, Tomás Villarroya, de Magdalena García Bravo i del mateix Constantí Llombart, el seu director, amb el qual li unia una estreta amistat, fins al punt que li dedicà el seu poema>«Gratitud».

L'any 1894 la família publicà pòstumament a València un recull de les seues poesies, tant en català com en castellà.


Obra


Referències bibliogràfiques

Albert i Corb E., (1975). Les cinc branques. Poesia femenina catalana, Barcelona: autor-editor.

Gimeno Betí, L. (2004). "L'actitud lingüística a Castelló de la Plana durant el segle XIX i el primer terç del segle XX", dins Mossèn Alcover i les comarques centrals del territori>

Llombart,C., (1879): Los fills de la morta-viva. Apunts bio-bibliogràfichs pera la historia del renaiximent lliterari> Peris Llorca, J. (2005): Una voz de mujer en la Renaixença Valenciana, Univeridad Cardenal Herrera, València.

Simón Palmer, M.C., (1991): Escritoras españolas del siglo XIX. Manual>Nueva Biblioteca de Erudición y Crítica, p. 293.

Gimeno Betí, L., Mossèn Alcover i les comarques centrals del territori lingüístic (correspondència epistolar amb Mossen Joaquin García Girona).Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2004, p. 17.


Referències audiovisuals

Correspondència i poemes rebuts per Jacint Verdaguer. MS 114 de la Biblioteca de Catalunya, 17F i 18F:

17.F. 45-46, MAGDALENA GARCIA BRAVO. Poema en català.
18.F.MAGDALENA GARCIA BRAVO. Poema en català. 12 de febrer de 1885.


Llorente Falcó, T., "


Biografia n.1290 per Amparo Ayora Del Olmo i Dèlia Amorós Pinos
2010-10-01 19:20:23

Tornar Inici