Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 1319

Francesca Vidal Tous

NaixementPalma
1851
DefuncióPalma
1939
CondicióCosidora
OcupacionsObrera, feminista
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsLa Virtud Social
Escola de la Unió Obrera Balear
Junta de Senyores del Congrés Femení Nacional
Llocs de vinculació

Biografia

Nasqué dins una família obrera palmesana. La mare, Antònia Tous, era modista i Francesca també fou modista. Als 19 anys fou vocal de la primera associació d’obreres mallorquines de la que es té notícia, “La Virtut Social”. El 1870 s’havia format a Palma La Virtud Social, una associació d'obreres cosidores, adherida al Centre Federal de Societats Obreres de Palma i integrada dins l'Associació Internacional de Treballadors, de tendència bakuninista. Aquelles modistes tingueren una taula reivindicativa específicament femenina, ja que reclamaren el dret al treball i a un salari com el dels seus companys masculins, que els hi permetés viure independentment, sense comptar amb l’ajut dels pares. També vindicaven per a la dona un nou rol dins de la família perquè deixàs de ser propietat del marit o del pare.

, junt amb la seva germana Isabel. Les republicanes de la Unió Obrera Balear reclamaven de l’Estat cases bressol i escoles nocturnes per a combatre l’analfabetisme de les treballadores. Encara en els anys noranta continuava exercint de mestra de les filles dels associats i associades de la UOB. En aquesta tasca l'ajudava la seva filla major Antònia, qui aleshores només comptava 14 anys.

Ella tingué dues filles, Francesca i Antònia Mateu Vidal, mestres que regentaren una moderna escola a Palma. Francesca Vidal ocupà un càrrec de responsabilitat a la Junta de Senyores; organitzadora del Congrés Femení i amb dues filles petites, el 1883 assolí la responsabilitat de ser secretària de la organització del Congrés Femení Nacional. Aquest s’havia de celebrar a Palma i comptava amb l’adhesió d’altres grups feministes de l’estat espanyol i de l’estranger. Es va suspendre per la pressió del conservadorismesocial i de l’església.


Referències bibliogràfiques


Peñarrubia, Isabel (2008). Moviment feminista i sufragi a Mallorca (segle XX). Palma: Edicions Documenta Balear.


Referències orals

Entrevista feta el maig de 2008 ala família d’Antoni Gayà Gili d’Artà, gendre de Francesca Vidal.


Biografia n.1319 per Isabel Peñarrubia Marquès
2010-10-11 18:31:22

Tornar Inici