Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 1323

Consuelo Ferrer Sánchez

NaixementCastelló de la Plana
Plana Alta
1912
DefuncióCastelló de la Plana
Plana Alta
2000
CondicióMestressa de casa, Artesana Artista
OcupacionsPintora
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Consuelo Ferrer Sánchez ha estatesposa imare d'alcaldes de Castelló de la Plana. Es va criar en un ambient cultural propici a la pintura, perquè diversos familiars, un oncle i una tia pintaven i el marit era arquitecte i li agradava dibuixar.

Estudià al col·legi de les Carmelites fins als set anys, després passà al col·legi de Les Aules on començà el batxillerat però no l'acabà; sembla que per diferències amb un professor. Als tretze anys abandonà el col·legi i decidí aprendre a dibuixar i a pintar a l'acadèmia del pintor Vicent Castell. De vesprada assistia a les classes de tall i confecció en casa de Paquita Doménech i de brodat a casa de Carmen, la Bordadora. Les seues inquietuds la feren també assistir a classe de manualitats a casa Forcada.

Durant tretze anys assistí a l'acadèmia de Castell. En aquella època, abans de la guerra civil, realitzà nombrosos dibuixos a carbó i llapis. Malauradament no se'n conserva cap. Vicent Castell l'animà a passar a l'aquarel·la i a l'oli.

Consuelo s'inicià copiant obres del mestre Castell i només en una ocasió pintà del natural, una eixida al camp, al paratge del riu Sec. Els temes dels seus quadres eren: flors, paisatge i figura humana. Unes pinzellades segures i gran colorisme destaquen en els quadres de figures humanes i els clarobscurs en escenes amb aires teatrals.

La guerra civil i la marxa precipitada amb el seu marit mililar i arquitecte, la feren abandonar les seues estimades pintures i dibuixos. Durant la contesa féu la promesa de no tornar a pintar; no obstant això, passats els anys, quan anava a València seran freqüents les visites a l'acadèmia de Belles Arts de San Carlos d'on era professor el pintor castellonenc Sanchis Yago. Consuelo assistia a les classes només pel gaudi de recordar l'època de la seua joventut.

No abandonà l'afició per la pintura en tota la seua vida, i per no trair la promesa realitzada mai no tornà a pintar, però després del període de criança dels fills, als anys cinquanta, obrí una galeria d'art al carrer de Sant Vicent de Castelló amb el nom de Garxolí, un personatge molt popular de l'obra Tombatossals de l'escriptor castellonenc Josep Pascual Tirado.


Obra

Escolanet (1930), oli sobre llenç, 60x40cm. còpìa de Castell, col·lecció Consuelo Ferrer.


Referències bibliogràfiques

Samblás Arroyo, Hermínia (2003). Pintoras en Castellón, 1900-1936, Castelló de la Plana, Diputació de Castelló, Col·lecció Universitària, p. 205-209.

Biografia n.1323 per Fátima Agut Clausell
2010-09-12 23:42:04

Tornar Inici