Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 2015

Maria Ràfols Bruna

Mare Ràfols

NaixementVilafranca del Penedès
Alt Penedès
Novembre de 1781
Defunció(Saragossa)
Agost de 1853
CondicióFundadora, Beata
OcupacionsFundadora de les Germanes de la Caritat de Santa Anna
Condició jurídico-étnicaSoltera
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsCongregació de Germanes de la Caritat de Santa Anna (GCSA)

Llocs de vinculació

Biografia

de Barcelona. Aquest centre havia estat organitzat per Teresa Cortès, religiosa que es dedicava a atendre les poblacions a les quals els mancava un hospital o el que tenien estava en crisi. Responent a la petició de l’hospital de Saragossa,Bonal va aconseguir que dotze dones, entre les quals hi havia Maria Ràfols com a responsable del grup, i dotze homes s’hi traslladessin per crear una institució semblant a la que hi havia a l’hospital de Barcelona. Quan arribaren a la capital aragonesa al desembre de 1804, trobaren l’hospital de Nuestra Señora de Gracia absolutament desorganitzat.

de Nuestra Señora de Gracia, anomenada Sitiada, no veia amb bons ulls que Maria Ràfols i les seves germanes actuessin amb independència de la Junta. El 1807, Ràfols, conciliades les diferències, i després d'haver-se examinat de flebotomia, va ser cridada pel bisbe d’Osca, J. Sánchez de Cutanda, perquè organitzés l’hospital de la ciutat d’una manera semblant al de Saragossa. Els anys 1808 i 1809 l’hospital de la capital aragonesa patí les conseqüències del setge de la ciutat per part dels francesos que, malgrat ser l’única institució que atenia malalts, ferits i abandonats, fou bombardejat. En el segon setge, molt més dur que el primer i amb la població de Saragossa molt afeblida per les pestes i la falta d’aliments, Maria Ràfols anà a demanar al general francès Lannes aliments i permís per curar els ferits i presoners. Aquest fet donà un respir a la població que acabà capitulant. Finalitzat el setge, l’hospital nomenà una nova Junta que dictà unes altres constitucions per a les germanes que continuaren atenent els necessitats, entre els quals s’hi van afegir els presoners. La mare Ràfols presentà la dimissió i marxà a Daroca.

Deu anys més tard, acusada d’actuar contra Isabel II, va ser empresonada i desterrada a Osca, i no va poder retornar a Saragossa, a l’asil de nens, fins que es va acabar la primera guerra carlina.

L’any 1845, argüint la seva edat avançada i una salut precària, demanà la seva jubilació, però continuà a l'asil fins a la seva mort.

El papa Joan Pau II la va beatificar l’any 1994.


Referències bibliogràfiques

Tellechea, J.I. (1972). Las Hermanas de la Caridad de Santa Ana; Huesca, 1807-1868. Vitoria.

http://www.enciclopedia-aragonesa.com/voz.asp?voz_id=10596>. [Consulta: 14/01/ 2009].


Referències gràfiques

Font: http://www.padrinos.org/secciones/somos/fundadora.asp[Consulta: 25/02/2006].


Biografia n.2015 per Carme Sanmarti Roset
2010-10-04 20:46:22

Tornar Inici