Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 2026

Margarida Rugall

na Rugalla

Naixement(Coma de Mont-rós (Vall Fosca))
Pallars Jussà
1500 (circa)
DefuncióSort
Pallars Sobirà
1549
Relacions familiars:Vídua, mare d'un fill.
CondicióCamperola, Mestressa de casa
OcupacionsSanadora, llevadora, acusada de bruixa
Condició jurídico-étnicaVídua
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

la Coma de Mont-rós (actual Vall Fosca). Al llarg de la seva vida adulta, seria jutjada diverses vegades per bruixa i finalment sentenciada com a tal el 4 de gener de 1548, davant d’un tribunal civil presidit pel procurador general del Marquesat de Pallars. Gràcies als testimonis de l’enquesta duta a terme en el judici, així com a les declaracions mateixes de Margarida, podem reconstruir la biografia d’aquesta figura excepcional.

la Coma. Margarida s’instal·laria un temps a Mont-rós a casa d’un familiar i finalment a Paüls, a casa del seu germà Pere Rugall. El seu retorn al poble estigué ja envoltat d’un aire de sospita, donada la coincidència en el temps de la seva arribada amb una cacera de bruixes que s’estava duent a terme a l’abadiat de Gerri.

la Coma de Mont-rós.

la Coma, especialment infants. Ella mateixa parla de la seva feina de llevadora i de guaridora, utilitzant elements com ara herbes, oli, llana, cera o encens, així com diverses bevendes per a dones o per a contraverí. Margarida arriba fins i tot a narrar un ritual de curació consistent en el recitat d’una oració sobre els cabells o les cintes de les persones malaltes, el dolor de les quals es carrega sobre les espatlles de Margarida mentre afluixa en aquelles.

Aquestes pràctiques curatives de tipus tradicional serien perseguides en el context de la cacera de bruixes moderna, i contrasten amb la presència d’una nova figura, la dels metges vinculats a la nova ciència mèdica universitària. Margarida Rugall representa doncs una més dels milers de dones hereves d’una determinada visió del món que incloïa una pràctica de la salut de tipus magicomedicinal; dones que serien perseguides i condemnades en un moment d’imposició d’un nou ordre simbòlic, posant així les bases mentals de la modernitat.

la Coma de Mont-rós. En ella es detingué i interrogà a una dona gran, de nom Margarida Rugall, i de la què els testimonis asseguraven que havia estat presa temps enrere al castell de Sort, acusada de bruixa.


Referències bibliogràfiques

Castell Granados, Pau(en premsa).Estudis històrics i documents dels Arxius de Protocols, núm. 24.


Referències audiovisuals

Arxiu Ducal de Medinaceli, Fons Pallars, ll.11, doc. 510.

Biografia n.2026 per Pau Castell Granados
2010-09-23 18:38:58

Tornar Inici