Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 2033

Rosa Creixells Valls

NaixementL'Hospitalet de Llobregat
Barcelonès
1840
Defunciós. xx
CondicióArtesana Artista
OcupacionsPuntaire
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

AMadrid, Rosa aconseguí que la seva botiga comptés entre els seus clients diverses famílies de la noblesa i la pròpia casa reial. Una part dels encàrrecs que rebia els traspassava a puntaires de l’Hospitalet que treballaven per a ella. La qualitat i l’estil de les puntes eren del gust de la reina i de l’aristocràcia i els seus treballs es valoraven tant que la duquessa de Montpensier va pagar 2.500 pessetes per un vel de barret. Entre les seves puntes de coixí consta un mocador o vel de bateig de punta d’Arenys, que Rosa va fer quan ja tenia 60 anys a partir d’un dibuix francès estil Lluís XVI modificat, i també unes ondes de seda negra de crespó, amb coll, peça que havia de formar part d’una capa de forma rodona per assistir al teatre, que va fer per a la duquessa de Medinaceli en punta de Chantilly, tècnica en la qual la puntaire era extraordinàriament hàbil. Rosa Creixells es va presentar a exposicions, en una de les quals va aportar-hi una punta de Chantilly on figuraven els reis d’Espanya amb les seves filles i altres nobles, en el saló del Tron amb els ambaixadors del Marroc. Aquesta obra, d’un metre per un metre, era la còpia del que Rosa Creixells havia regalat al rei Alfons XII amb ocasió del seu casament amb Mercè d’Orleans. Alguns dels seus treballs es conserven al Museo del Traje de Madrid. Rosa no solament es dedicà a la producció de puntes sinó que també va formar mestres de primera ensenyança.


Referències bibliogràfiques

Fiter Inglés, José (1896). Consideraciones relativas a los encajes. Su carácter artístico y proceso histórico. Barcelona: Tipografia Española.

Huguet Crexells, Pilar. Historia y técnica del encaje. Madrid: Renacimiento, 1914.

Sanmarti,Carme (en premsa). «Brodadores i puntaires» . En: Sanmartí, Carme; Sanmartí, Montserrat (eds.). Catalanes del IX al XIX. Vic: Eumo

Arenys de Mar: El Set-ciències.

Solà i Parera, Àngels (2002). «Les puntaires del Baix Llobregat. Primeres notes per a un estudi socioeconòmic» . En: Cristina Borderias (ed.). Les dones i la història al Baix Llobregat. Vol I. Barcelona: Abadia de Montserrat, p. 315-336.


Biografia n.2033 per Carme Sanmarti Roset
2010-09-05 17:38:19

Tornar Inici