Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 2040

Lina Ódena Garcia

Paulina Ódena Garcia

NaixementBarcelona
Barcelonès
1911
Defunció(Granada)
Granada
1936
CondicióCosidora
OcupacionsPolítica, miliciana comunista
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsAliança Obrera
Joventuts Comunistes de Catalunya
Socors Roig Internacional
Llocs de vinculació

Biografia

Lina Ódena García es comprometé de molt jove amb la causa comunista, per la qual acabà donant la vida durant la Guerra Civil espanyola. Treballava de sastressa en el taller familiar que la seva família regentava a l’Eixample.


L’any 1931, s’instaurà a Espanya la Segona República i, per primer cop en la història d’Espanya, la Constitució recollí el dret de les dones a participar en política. Aquell mateix any, Lina Ódena, que ja pertanyia a les Joventuts Comunistes, marxà a formar-se a l’escola Marxista-Leninista de Moscou durant catorze mesos amb la intenció d’aplicar les ensenyances a la reconstrucció del país.

Quan tornà, participà en la creació del Partit Comunista de Catalunya i formà part del Buró Nacional del Partit Comunista d'Espanya com a delegada a Catalunya. L’any 1933 fou nomenada secretària general de les Joventuts Comunistes de Catalunya i candidata al Parlament de la República. Les eleccions, no obstant això, les guanyà la dreta.


L’octubre de 1934, amb motiu de l’entrada de membres de la CEDA al govern, es produí una revolució armada que va triomfar durant dues setmanes a Astúries. Ódena, que s’havia integrat a Aliança Obrera i a Socors Roig Internacional, participà el 6 d’octubre de 1934 en la lluita armada a Sant Cugat i Barcelona, i fou detinguda per la seva tasca clandestina d’acollida de nens orfes de miners asturians.


L’any 1936, Ódena vivia a Madrid i s’involucrà de forma molt activa a la campanya per les eleccions generals d’aquell mateix any. Acompanyà a Dolores Ibárruri, més coneguda com la “Pasionaria”, a una gira de mítings per diverses ciutats espanyoles.




Referències bibliogràfiques

Martínez, Maria Teresa; Pagès, Pelai (eds.) (2000). Diccionari Biogràfic del moviment obrer als països catalans. Barcelona: Edicions de la Universitat de Barcelona i Publicacions de l’Abadia de Montserrat, p. 987.

Solà, Joan (2006). “Polítiques”. En: Godayol, Pilar (ed.) Catalanes del segleXX. Vic: Eumo, p. 329-347.

[Consulta 6/10/09].

[Consulta 6/10/09].


Referències gràfiques

Font: http://foromemoriagranada.blogspot.com/2008/07/lina-odena.html[Consulta:23/02/2010].


Biografia n.2040 per Caterina Riba Sanmartí
2010-10-04 19:20:04

Tornar Inici