Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 213

Pilar Montaner Maturana

NaixementPalma
Palma
Abril de 1876
DefuncióValldemossa
Serra de Tramuntana
Setembre de 1961
Relacions familiars:Juan Sureda Bimet, espòs.
CondicióPintora
OcupacionsPintora
Condició jurídico-étnicaCasada
Vídua
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsAssociació d'Artistes Pintors

Llocs de vinculació

Biografia

Pilar Montaner Maturana va néixer dins d'una família noble. Filla d'un marí de guerra i òrfena de mare, als catorze anys es traslladà a viure a Madrid, on assistí a classes de dibuix amb Emilio Ordóñez.

Als divuit anys tornà a Palma i es casà amb el mecenes Joan Sureda i Bimet, qui l'ajudà a entrar en l'ambient artístic i cultural del segle XIX, i que afavorí el perfeccionament dels seus estudis, doncs viatjaren per tot Europa i pogué estudiar als millors museus l'obra dels grans pintors.

Ella i el seu marit tendrien catorze fills. Vivien entre Palma i Valldemossa i van rebre a casa seva nombrosos intel·lectuals de l'època, com ara Miguel de Unamuno, Miquel Costa i Llobera, Rubén Darío (els quals, a més, va pintar).

Entre 1902 i 1904 feu una estada a Madrid on rebé classes del pintor Joaquim Sorolla. El 1906 viatjà a Madrid acompanyada del pintor Antoni Gelabert, amb qui va mantenir una significativa relació artística. També a Madrid va assistir a les classes de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando.

El 1910, quan es constitueix l'Associació d'Artistes Pintors, ella en seria l'única dona fundadora. Aquesta entitat acabaria per fusionar-se amb el Cercle de Belles Arts de Mallorca. El mateix any presentà la seva primera exposició individual a Palma.

Prengué part en diverses exposicions individuals i col·lectives, tant a Mallorca, Espanya i l'estranger.

Fou guardonada a Barcelona (1911), Madrid (1906, menció honorífica a l'Exposició Nacional de Belles Arts i 1918), Marsella (1907, medalla a l'Exposició Internacional de les Arts de la Dona) i a Palma (1957). Paral·lelament a aquests èxits fou reconeguda per la crítica.

Temàticament la seva obra fou variada, però es dedicà bàsicament al retrat, al paisatge i a composicions de figures.

Durant els anys vint, la situació econòmica familiar empitjorà. També emmalaltiren i moriren alguns dels seus fills. Això marcaria la seva vida i la seva carrera artística. Sobreviuria al seu marit, però res l'apartà de les arts, i continuà escrivint algunes notes biogràfiques (encara inèdites)i pintant fins gairebé el darrer dia de la seva vida.

Morí a Valldemossa als vuitanta-cinc anys.


Referències orals

Peñarrubia Marquès, Isabel (2006). Pilar Montaner i Maturana: Palma (1876-1961). Palma: Ajuntament de Palma.

Dones i Èpoques. Aproximació històrica al món de la dona a les Illes Balears. Palma: Olañeta.


Biografia n.213 per Catalina Escarrer Bauzá
2010-09-19 18:17:50

Tornar Inici