Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 251

Beatriu de Pinós

Beatriu de Pinós-Milany i Ballester

NaixementBarcelona
Barcelonès
1433 (circa)
DefuncióPalma
1484 (circa)
Relacions familiars:Filla de Ramon Galcerán de Pinós i Milany.
Esposa de Francesc Galceran de Pinós-Fenollet i de Mur.
CondicióBaronessa
OcupacionsBaronessa de Milany-Vallfogona
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Fou protectora del lul·lisme i baronessa de Milany-Vallfogona, senyora de Cartellà.

Pinós-Fenollet i de Mur. Enviudà el1475 i el 1478, sota la guia espiritual de l'ermità venecià Mario Del Pascio, legà els seus béns i drets al municipi de Mallorca, perquè fos llegida l'art lul·liana a Randa o a Miramar; es tractava de finançar una escola lul·liana.

Invalidat el testament davant l'oposició de l'inquisidor de Mallorca, Guillem Caselles, i per la impugnació de la seva filla Joana Estefania, el 1479, Mario Del Pascio retornà a Venècia, on morí l'any següent.

Beatriu s'instal·là a Randa, des d'on mantingué correspondència amb Pere Miquel Carbonell i la mare d'aquest, que l'informaven del procés del plet. Els llibres lul·lians que Pascio hi deixà foren segrestats, potser per deutes, però adquirits en llur major part per Beatriu.

El 1484, en el seu darrer testament, cedí a la seva filla la major part dels seus béns i creà un benefici eclesiàstic en una capella de l'església de Montsió, a la ciutat de Mallorca, perquè fos instaurada una càtedra d'art lul·liana sota el patrocini dels jurats de Mallorca, benefici que fou origen de constants litigis fins al segle XVII, però que suposà l'origen de l'Estudi General Lul·lià de Mallorca.

Fou enterrada a la capella del Sagrat Cor de la Seu de Mallorca.


Referències bibliogràfiques

[Consulta: 09/11/2009].


Biografia n.251 per Catalina Escarrer Bauzá
2010-09-21 21:17:41

Tornar Inici