Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 255

María Pascuala Caro Sureda

NaixementPalma
Palma
Juliol de 1768
DefuncióPalma
Palma
Desembre de 1827
Relacions familiars:Pertanyents a l'aristocràcia il·lustrada.
CondicióPriora
OcupacionsDoctora en filosofia
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsUniversitat Literària de Valencia
Convent de Santa Catalina de Siena de Palma
Llocs de vinculació

Biografia

De família pertanyent a l’aristocràcia, Maria Pascuala Caro i Sureda era filla del segon marquès de la Romana, Pere Caro i Fontes, i de Margalida Sureda i de Togores. Excepcionalment per al seu temps, Maria Pascuala dominava el llatí i diversos idiomes ja que la seva mare va procurar que els seus fills, tant homes como dones, rebessin una educació formal. Entre les seves obres es troba Ensayo de Historia, Física y Matemáticas, que al 1781 es va publicar a València.

Es va doctorar en filosofia a la Universitat Literària de València, fet insòlit per a una dona en aquell temps. El 1779 va ser anomenada Acadèmica de Mèrit de la Acadèmia de San Carlos a València. El 1789 va ingressar al convent de les dominiques de Santa Catalina de Siena situat a Palma i arribà a ser-ne priora. En aquest convent va desenvolupar una gran obra de temàtica poètica religiosa, com per exemple Novena del nacimiento de Nuestro Señor Jesucristo o poesías místicas.

D’ella es deia que era una dona modesta i senzilla a pesar de la seva genialitat, la seva bellesa i la seva jerarquia social. Va morir a l’edat de 59 anys.


Obra

Ensayo de historia, física y matemáticas (1781).

Novena de nacimiento de Nuestro Señor Jesucristo.

Poesías Místicas.


Referències bibliogràfiques


Biografia n.255 per Araceli López-Tello Fernández
2010-09-30 12:21:59

Tornar Inici