Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 265

Manuela de los Herreros Sorà

NaixementPalma
Juny de 1845
DefuncióPalma
Abril de 1911
Relacions familiars:Casada amb el misser Enric Bonet i Ferrer i mare de catorze fills i filles.
CondicióEscriptora
OcupacionsEscriptora, administradora
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsAteneu Balear

Llocs de vinculació

Biografia

Manuela de los Herreros i Sorà nasqué a Palma el 10 de juny de 1845, en una família amb un alt nivell cultural, fet que li obriria les portes a una educació a la que molt poques dones de la seva època podien accedir. El seu pare, Manuel de les Herreros, fou director de l’Institut Balear (institució que tingué un pes importantíssim en la renovació pedagògica de les Illes Balears) i un dels seus oncles per part de mare en fou catedràtic. Emparentada amb figures vinculades al món de la cultura, des de ben petita mostrà un gran interès per la lectura que la feu destacar entre les alumnes de les escoles de Bernat Homar i Alexandre Perelló. De la mateixa manera destacà, més endavant, pel seu coneixement de l’anglès, el francès, l’italià i l’alemany, a banda del català (la seva llengua materna).

El Calendari Català. D’aquesta mateixa època, se’n destaquen les seves bones relacions amb els escriptors catalans més destacats de la Renaixença que s’acompanyaven, però, de la seva voluntat de no formar part dels certàmens ni dels Jocs Florals i de no reunirtotala sevaproducció literàriaen un volum.

Manuela enviudà el 1899 i quatre anys després, el 1903, morí el seu pare que, a més de director de l’Institut Balear havia estat president de la Societat Econòmica d’Amics del País, i col·laborador literari i administrador de l’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria. Després de quedar òrfena de pare continuà amb la tasca que aquest realitzava i ocupà el lloc d’administradora de l’Arxiduc.

1911 a Palma, ciutat de la que seria anomenada filla il·lustre el desembre de 1915.


Obra

Fins el 1978,any en quèGuillem Cabrer i Llorenç Pérez reuniren la seva obra en el volum Obra literària dispersa, les seves obres romangueren disperses en diverses publicacions.


Referències bibliogràfiques


Biografia n.265 per Iraïs Seguí Palou
2010-09-10 16:05:58

Tornar Inici