Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 267

Rosa Colom Bernat

NaixementBunyola
Serra de Tramuntana
1909
Defunció(Ginebra)
Suïssa
Juliol de 1987
CondicióPolítica, Escriptora
OcupacionsPolítica, líder d'ERC
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsEsquerra Republicana Balear
Casa Nostra (Ginebra)
Llocs de vinculació

Biografia

Filla d'Antoni Colom Creus i Maria Bernat Morey. Va néixer i es va criar a Bunyola; l'any 1929 es va casar amb el francès E. Pau Cabod Monard. D'idees progressistes,durant la Repúblicava formar part d'Esquerra Republicana Balear des d'on va reivindicar millores en la situació de les dones. A Bunyola va protagonitzar un dels mítings que se celebrà a començaments de 1936 favorable al Front Popular. El mateix any va participar en la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora. Fou empresonada l'any 1937, però gràcies a la seva condició de ciutadana francesa, adquirida en haver-se casat amb Pau, fou alliberada i conduïda a un vaixell d'aquella nacionalitat que estava a la badia de Palma, i va desembarcar a Portvendres (França), on va viure l'ocupació nazi.

Després de la Segona Guerra Mundial va establir-se a Saint Symphorien (França), des d'on passà a Ginebra. Allà, Rosa va participar activament de les activitats culturals i literàries de l'entitatCasa Nostra, fundada el 1962 i que reunia els emigrants de parla catalana residents a Suïssa.

Narradora i poetessava participar en diversos certàmens literaris.El 1975 li fou publicada la narració «Coses de ma terra»; però gairebé tota la seva obra resta inèdita.

Des de finals dels anys 60 tornà a Mallorca freqüentmenton col·laborà en publicacions com «Cort».

Va morir a Ginebra el 2 de juliol de 1987.


Referències bibliogràfiques

Ginard, David (2008). L'exili balear de 1939. Col.: Quaderns d'Història contemporània de les Illes Balears. Palma: Documenta Balear, 2008.

Margais, Xavier (2004). La Guerra Civil a Bunyola. Amb la por al cos. Col.: La Guerra Civil a Mallorca, poble a poble.Palma: Documenta Balear.

Peñarubia Marquès, Isabel (2008).Recuperem la memòria. Palma: InstitutBalear de la Dona.


Biografia n.267 per Catalina Escarrer Bauzá
2010-09-05 11:52:09

Tornar Inici