Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 287

Coloma Abrines Vidal

Madò Coloma Solera

NaixementCampos
Migjorn
Desembre de 1887
Defunció(Mallorca)
1987
CondicióCuinera
OcupacionsCuinera
Adscrita als moviments

Biografia

Coloma Abrines Vidal nasqué en el si d'una família pagesa. Cuinera de professió i molt ben reconeguda, treballà a les cuines de moltes cases senyorials mallorquines, entre elles Raixa. És autora d'un dels llibres més venuts de cuina mallorquina tradicional.

Passà a la història per l’èxit del seu receptari de cuina que publicà sense saber llegir ni escriure. Madò Coloma dictà les seves receptes a Madò Sabatera i del coneixement i l’experiència de la primera i la transcripció i traducció al castellà de la segona sortí Cocina selecta mallorquina, un receptari de cuina tradicional mallorquina que la impremta Roig de Campos publicà el 1961. Els milers d'exemplars de la primera edició s’exhauriren en pocs mesos i això ha dut a reeditar el receptari en nombroses ocasions i ha superat els cent mil exemplars venuts.

Propera i accessible, féu escriure la seva adreça particular al pròleg de receptari on indicà que si algú tenia dificultats a l’hora de realitzar les tasques bàsiques de la cuina (desossar una gallina...), l’anessin a veure personalment i ella n’explicaria el procés.

la Llonja o la que li féu l’Associació Societat de Costums de Campos, el 2006, quan construí la geganta de “Madò Coloma” amb el seu receptari a la mà.


Obra

Abrines Vidal, C. (1961). Cocina selecta mallorquina. Mallorca: Impremta Roig.


Referències bibliogràfiques

Gran Enciclopèdia de Mallorca (1991). Volum 1. Mallorca: Promomallorca Edicions.


Referències gràfiques

Font: http://peprossello.balearweb.net/get/foto_coloma_abrines_vidal_llibre.jpg[Consulta: 22/02/2010].


Biografia n.287 per Iraïs Seguí Palou
2010-09-28 15:39:58

Tornar Inici