Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 289

Margarita Florit Anglada

NaixementCiutadella de Menorca
Menorca
Febrer de 1887
DefuncióCiutadella de Menorca
Menorca
Març de 1956
CondicióMestra
OcupacionsMestra, pedagoga
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsEscola Dominical d’Obreres (Ciutadella)

Llocs de vinculació

Biografia

Filla de Juan Florit Febrer i Margarita Anglada Bonet.

Va estudiar magisteri a l'Escola Normal Femenina de Palma, on va obtenir el títol de mestra elemental el 1906.

Va exercir de mestra a Lleida després d'opositar a Barcelona l'any 1923. Va tornar a Menorca després de guanyar el concurs de trasllat a Ferreries i finalment va obtenir plaça a la seva ciutat natal (Ciutadella).

El 1933 fou nomenada directora de l'Escola Nacional Graduada de Nines de Ciutadella.

El 1935 va publicar un article titulat Fundación, desarrollo y estado actual de la Escuela Dominical de obreras de Ciudadela en què explicava la tasca social a què havia dedicat més de vint-i-cinc anys de la seva vida. Margarita descrivia el desenvolupament de l'Escola Dominical fundada el 1909 per ella i altres mestres com M. Antònia Salom Vidal, Teresa Aguiló Pomar o Juana Cavaller. L'objectiu principal del centre era instruir en la lectura, l'escriptura, la gramàtica pràctica i l'aritmètica aplicada a dones joves dedicades al servei domèstic i al camp, motiu pel qual és considerada pionera en la lluita per la igualtat educativa entre dones i homes. Aquest centre va arribar a comptar amb dues-centes cinquanta alumnes i entre les seves infraestructures cal destacar-ne la biblioteca, que impulsà la pròpia Margarita.

La seva vida, tant professional com personal, es va veure afectada pels canvis polítics de l'època, primer amb l'arribada de la República i després amb motiu de la Guerra Civil. Aquest fet la va motivar a escriure l'obra Sentimientos del alma, que fou publicada el 1942 i que constitueix una espècie de testament ideològic adreçat a la seva neboda.

Va morir a Ciutadella el 1956.


Obra

Florit Anglada, Margarita (1935). Fundación, desarrollo y estado actual de la Escuela Dominical de obreras de Ciudadela. Ciutadella: Moll.

Florit Anglada, Margarita (1942). Sentimientos del alma. Ciutadella: Moll.


Referències bibliogràfiques


Referències gràfiques

Font: http://menorcaweb.net/aguasch/men1900.htm[Consulta: 27/02/2010].


Biografia n.289 per Catalina Escarrer Bauzá
2010-10-01 14:20:06

Tornar Inici