Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 290

Maria Plaza Montaner

NaixementPalma
Palma
1909
DefuncióPalma
Palma
1990
CondicióFarmacèutica, Mestra
OcupacionsMestra, farmacèutica, política
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsUniversitat Central de Madrid
Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE)
Associació Tercera Edat "Maria Plaza" d'Hostalets
Llocs de vinculació

Biografia

Va néixer a Palma al 1909. Va desenvolupar la seva primera professió com a mestra al poble de Búger i ja des de ben jove va participar activament a la política amb els seus pensaments ideològics. Es va casar amb Andreu Crespí Salom amb el qual va tenir un fill, Andreu Crespí Plaza.

Durant la II República va desenvolupar una important activitat política. Va ser militant del Partit Socialista des de 1930 i del sindicat Unió General de Treballadors (UGT),però amb l'inici de la Guerra Civilaugmentaren els problemes i, convençuda que mai podria reingressar al partit, va decidir estudiar farmàcia a la Universitat Autònoma de Madrid, on es llicencià l’any 1950.

Va exercí d’apotecària a sa Calatrava durant tota la seva vida, on va gaudir d’una gran influència sobre els ciutadans que acudien a la farmàcia per curar les seves ferides però també a demanar consell. Va lluitar activament pels problemes socials dels més desafavorits sense por a represàlies, ja que com ella deia, què podia perdre?

El 1989 mor a Palma i el 1990 es fundaren un centre cultural i una associació de la tercera edat que duen el nom de Maria Plaza, els Hostalets. Al 1992, li varen concedir el premi Rosa Manzanoper la seva activitat destacada en el camp social.


Referències bibliogràfiques

Gran Enciclopèdia de Mallorca. Mallorca: Promomallorca Edicions, vol. 13.

Dones a les Illes: Treball, Esplai i Ensenyament, 1895-1945 (1997). Palma: Govern Balear. Conselleria de Presidència. Comissió Interdepartamental de la Dona.


Referències gràfiques

http://www.fideus.com/biografiesF%20-%20plaza%20-%20maria.htm[Consulta: 25/02/2019].


Biografia n.290 per Araceli López-Tello Fernández
2010-09-21 21:47:50

Tornar Inici