Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 321

Francina Thomàs Sureda

NaixementPalma
Palma
Març de 1634
DefuncióPalma
Palma
Novembre de 1675
Relacions familiars:Casada amb Ramon Zaforteza i Fuster, «Comte Mal».
CondicióComtessa
OcupacionsComtessa de Formiguera
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments

Biografia

Filla de Joan Baltasar Sureda-Thomàs i Zanglada i de Maria Sureda Gual, va néixer al si d'una de les famílies més riques de Mallorca, terratinents de llarga tradició mercantil.

Als catorze anys va casar-se amb Ramon Zaforteza i Fuster, segon comte de Santa Maria de Formiguera, popularment conegut com «Comte Mal» amb el qual mai va tenir una bona relació.

Quan morí el seu pare heretà el patrimoni familiar i es convertí en administradora dels seus béns. Però no es limità a conservar les propietats, sinó que va adquirir noves terres i finques. A més s'ocupava personalment d'arrendar-les. Fou una dona autosuficient i emprenedora.

De totes les compres que féu, destaquen la compra de Son Vivot (Inca) i Son Sureda (Marratxí). La primera estava enrevoltada de terres fèrtils que produïen bones rendes i Francina posà cura especial en el jardí de la finca, considerat un dels més representatius de l'època. En aquesta mateixafinca es conserva una habitació anomenada «es quarto de ses ànimes» en què, segons conta la llegenda, el seu marit la recloïa. A Palma posseïa Can Thomàs des pedrís des Born.

Va morir el 1675 sense descendència i nomenà hereu del seu patrimoni el seu cosí Joan Miquel Sureda i de Santacília.


Referències bibliogràfiques

Canut, M. L.; et al. (1999). Dones i Èpoques. Aproximació històrica al món de la dona a les Illes Balears. Palma: La Foradada.


Biografia n.321 per Catalina Escarrer Bauzá
2010-09-25 18:42:43

Tornar Inici