Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 324

Aurora Picornell Femenías

NaixementPalma
Octubre de 1912
DefuncióPorreres
Pla de Mallorca
Gener de 1937
CondicióPolítica
OcupacionsActivista política
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsPartit Comunista d’Espanya (PCE)
Lliga Laica de Mallorca
Sindicat de Sastresses de Palma
Llocs de vinculació

Biografia

Nascuda l'1 d’octubre de 1912 a es Molinar, un barri situat a la ciutat de Palma. La seva família era de classe obrera, filla de fuster i de sastressa. Des de ben petita va viure dins una ideologia compromesa amb el PCE, i per aquest motiu ben aviat es dedicà a la militància política activa i el 1931 participà a la primera conferència del Partit Comunista Espanyol.

Defensora activa del paper de la dona treballadora, participava en la revista oficial del partit, Nuestra Palabra, on aprofitava per dignificar la classe obrera.

Es casà amb l’agent de la Internacional Comunista Heriberto Quiñones el mateix any en què s’incorporà a la direcció del PCE a les Illes. Viatjà per diverses ciutats espanyoles per participar en mítings polítics. Allà es relacionà amb altres dones destacades com Maria Teresa León i Lina Ódena.

La seva vida política s’intensificà molt durant els anys següents. Va ser membre activa de la Lliga Laica de Mallorca i el 1930 fundà el Sindicat de Sastresses.

El 1936, va ser capturada a la Casa del Poble i traslladada a la presó de dones de Can Salas. El 5 de gener de 1937 va ser afusellada al cementiri de Porreres juntament amb altres activistes polítiques, com Catalina Flaquer i les seves filles, anomenades popularment les Roges del Molinar. Només tenia vint-i-cinc anys.


Referències bibliogràfiques

Palma de Mallorca: La Foradada.

Gran Enciclopedia de Mallorca. Mallorca: Promomallorca Edicions, SA, vol. 13.


Referències gràfiques

Font: http://elbueno.netne.net/pagina%20picornell.html[Consulta: 24/02/2010].


Biografia n.324 per Araceli López-Tello Fernández
2010-10-04 20:10:10

Tornar Inici