Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 325

Catalina Flaquer

Na Catalina Torreta

Naixement(Mallorca)
s. xix
DefuncióPorreres
Pla de Mallorca
Gener de 1937
CondicióPolítica
OcupacionsActivista política
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsPartit Comunista d’Espanya (PCE)

Llocs de vinculació

Biografia

Dona amb fortes conviccions polítiques, va lluitar activament per l’alliberament de la dona i la seva participació plena en la vida política. D’ideologia comunista, era anomenada popularment, junt amb les seves dues filles Antònia i Maria Pasqual Flaquer, Les roges del Molinar.

El 1934 es va celebrar a Mallorca per primera vegada el Dia Internacional de la Dona, celebrat el 8 de març per commemorar a 129 dones americanes que varen ser cremades dins una fàbrica per reclamar els seus drets. En aquesta diada van participar Aurora Picornell i altres dones, tant republicanes com Antonia Rigo, com socialistes com Pilar Sánchez. Totes elles, en els quatre mítings que realitzaren a Palma, se centraren en l’encariment de les subsistències, en la necessitat de cases bressol per als infants, en la lluita contra el feixisme i en la necessitat d’un canvi en el pes de la religió en la societat, ja que era un obstacle per a l’alliberament de la dona.

Amb l’arribada de la Guerra Civil espanyola, la vida d’aquestes dones es va veure truncada per la forta repressió. Catalina Flaquer va ser empresonada i torturada per desvetllar on estaven amagades les seves filles. Ella resistí, però finalment van ser descobertes i tancades a la presó de dones situada al carrer de ca’n Sales.

La nit abans de Reis, el 5 de gener de 1936, van ser afusellades al cementiri de Porreres totes tres, juntament amb Aurora Picornell.


Referències bibliogràfiques

Escartín, J. M.; Serrano, A. R. (1997). La dona en la Mallorca Contemporània. Palma de Mallorca: Edicions Document Balear.

http://www.fideus.com/biografiesF%20-%20flaquer%20-%20catalina.htm. [Consulta: 30/08/2009].


Biografia n.325 per Araceli López-Tello Fernández
2010-10-01 14:18:41

Tornar Inici