Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 357

Maria Bonaventura Forteza-Maura Cortès

NaixementPalma
Palma
Novembre de 1826
DefuncióPalma
Palma
Setembre de 1917
Relacions familiars:Filla d'Antoni Forteza-Maura i Paula Cortès, i néta de Domingo Cortès. Es casà amb Gabriel F. Fuster Forteza.
CondicióEmpresària, Propietària
OcupacionsEmpresària de negocis marítims
Condició jurídico-étnicaCasada
Vídua
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Maria Bonaventura Forteza-Maura i Cortès nasqué a Palma el 16 de novembre de 1826. Era filla d'Antoni Forteza-Maura i Paula Cortès.

El 1849 es casà amb Gabriel F. Fuster Forteza, conegut polític progressista i home de negocis, amb qui tingué vuit fills. El 1872, però, Maria Bonaventura enviudà i el fet de descendir d’una família amb llarga tradició mercantil féu que s’encarregués personalment de l’administració del patrimoni familiar i dels negocis marítims que deixà el seu difunt marit, sobretot activitats comercials relacionades amb el comerç marítim amb Cuba.

El 1880, una vegada més, la mort interrompé la vida de la seva família i Maria Bonaventura perdé el seu fill Francesc en el transcurs d’un viatge de retorn, que aquest feia des del Carib. Era Francesc, pilot de professió, el fill que havia de ser l’hereu successor en les tasques d’administració dels negocis naviliers i, després de la seva mort, Maria optà per desfer-se paulatinament del patrimoni que, des de la mort del seu marit, havia anat ampliant, arran de la seva gestió empresarial (arribà a ser propietària del bergantí M. Isabel i de la bricbarca Lequeitio).

El 1917, a l’edat de noranta-un anys i després de sobreviure el seu espòs i quatre dels seus vuit fills, Maria Bonaventura Forteza-Maura i Cortès morí a Palma.


Referències bibliogràfiques

Pascual, A. i Llabrés, J. (coord.) (1999). Dones i èpoques. Aproximació històrica al món de la dona a les Illes Balears. Palma: J. J. de Olañeta.


Referències audiovisuals

Associació de Dones Educadores de les Illes Balears(2006). Unitat didàctica ‘Dones d'ahir, dones de demà’. Palma: Escola de Formació en Mitjans Didàctics.


Biografia n.357 per Iraïs Seguí Palou
2010-10-01 14:22:07

Tornar Inici