Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 388

Anna Ricci Girando

NaixementBarcelona
Agost de 1930
DefuncióBarcelona
Febrer de 2001
CondicióMúsica
OcupacionsMezzosoprano
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsCercle Manuel de Falla
Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica
Consell Català de la Música

Biografia

Anna Ricci va tenir contacte amb la música des de molt petita. El seu pare era director d'orquestra i a la casa familiar s'escoltava repertori operístic i liederístic. Va rebre classes de cant de Francesc Pujol i Concepción Callao, i durant la seva època d'estudiant, va començar a cantar a l’Orfeó Català.

Tot i que en principi la seva formació estava enfocada a l'òpera, ni el seu esperit encuriosit ni la seva veu li ho van permetre: de seguida es va sentir atreta per la música contemporània, a la qual s’acostà en la dècada dels 50 a través del Cercle Manuel de Falla, format per alguns dels músics més avantguardistes del moment: Manuel Valls, Josep Maria Mestres-Quadrenys i Joan Comelles entre altres. Moltes de les obres d'aquests compositors van estar estrenades per Anna Ricci, i algunes també li van ser dedicades. Aquest mateix desig de recerca i de noves experiències la va apropar al teatre musical, fet que li va permetre relacionar-se amb el compositor i instrumentista estadounidens John Cage. Però és a partir de la seva relació amb Joan Brossa que trencà definitivament amb l’academicisme. Anna Ricci fou la principal intèrpret de les obres de teatre musical de Brossa.

», a Sitges, entre 1993 i 1997. Se livan concedir el premi a la Millor Intèrpret Nacional (1967), el Premi Nacional de Música Contemporània i el Premi Nacional de Música de la Generalitat al 1992 i 1998, respectivament. Va presidir l’Associació Catalana d’Intèrprets de Música Clàssica i va formar part del Consell Català de la Música. Com és evident, Anna Ricci no es va limitar al món de l’interpretació clàssica. En certa manera, a través de l’estímul a altres músics, ella també va ser creadora.


Referències bibliogràfiques

. Vic: Eumo Editorial.


Referències gràfiques

http://www.martiipol.org/gestio/uploads/3/ca/2/276/102.jpg[Consulta: 25/02/2010].

Biografia n.388 per Clara Sanmartí Esteban
2010-10-05 20:51:42

Tornar Inici