Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4000

Mercè Conesa González

NaixementBarcelonès
Abril de 1953
DefuncióBarcelonès
Febrer de 2009
CondicióPeriodista
OcupacionsPeriodista, feminista
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsEl Periódico de Catalunya

Llocs de vinculació

Biografia

a l'Hospitalet de La Vanguardia després de llicenciar-se a la Universitat Autònoma de Bellaterra. Entre el 1979 i el 1981 va treballar a Ràdio Olot i després al diari Avui fins a la seva incorporació a El Periódico el 1982.

Com a professional de la informació, destacà per la seva integritat i la fermesa de les seves conviccions. Va saber, a més, desenvolupar la seva feina amb entusiasme, dedicació i proximitat amb les persones, a les quals mai va considerar com a meres fonts periodístiques, sinó com a éssers humans a qui devia respecte i suport.

Durant molts anys va cobrir la informació del Palau de Justícia. Aquest encàrrec li va mostrar el costat més fosc de la vida, i li desvetllaren l'esperit de servei als més desafavorits. Amb motiu de la seva mort alguns titulars dels diaris així ho van il·lustrar: «Mor Mercè Conesa, mare del periodisme compromès a BCN» (El Periódico 3/02/2009) o també El País, 4/02/2009) «Mercè Conesa, periodista dels que no tenen veu».

Va implicar-se en associacions de suport a presos, a immigrants, a discapacitats i, en general, als marginats de la societat. Parlava diàriament des de la redacció amb les persones que la trucaven ja sigui per maltractaments a dones, assetjament laboral o programes de reinserció social. Va guanyar-se la confiança i el respecte de col·lectius en lluita com, per exemple, el de gais i lesbianes, que la premiaren el 1978.

Després es va dedicar als temes mediambientals, dels quals va ser pionera a la premsa barcelonina. L’últim article que va escriure el novembre del 2007, quan el càncer ja havia començat a fer estralls en la seva salut, va ser sobre «El consum d’aigua embotellada». Mai, però, va deixar del tot la informació sobre afers socials.


Referències bibliogràfiques

Associació Dones Periodistes. El Periódico, Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Referències orals

Entrevista a Montserrat Minobis, periodista.

Referències audiovisuals

Arxiu d'El Periódico de Catalunya. Documentació del Col·legi de Periodistes.

Biografia n.4000 per Montserrat Puig Mollet
2010-09-30 18:35:40

Tornar Inici