Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4001

Maria Manonelles Riera

NaixementMollerussa
Pla d'Urgell
1913
DefuncióFrança
2004
Relacions familiars:Va ser la dona durant un temps d'Àngel Estivill Abelló i durant molts anys la parella de Josep Rovira Canals.
CondicióObrera
OcupacionsActivista política i sindical
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsBloc Obrer i Camperol (BOC)
Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM)
Moviment Socialista de Catalunya
Llocs de vinculació

Biografia

Inicià la seva militància política a la Barcelona de finals dels anys vint, en la Federació Comunista Catalano Balear que liderava Joaquim Maurín. Durant la dècada dels trenta, i seguint la trajectòria política d’aquesta branca del marxisme català, s’incorporà al Bloc Obrer i Camperol i després al Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM). El seu activisme es reflecteix en col·laboracions en diverses publicacions obreres (com L’Hora o La Batalla), on sovint escrivia sobre problemes específics de les dones.

Fou parella del líder polític i militar del POUM Josep Rovira Canals, a qui conegué el 1932. Entre 1933 i 1935, però, estigué casada amb el periodista Àngel Estivill Abelló (destacat comunista també procedent del Bloc Obrer i Camperol, però que en el procés d’unificació comunista optà pel PSUC).

Un cop iniciada la guerra s’incorporà a la lluita miliciana al front d’Osca, juntament amb Josep Rovira, on es mantingué fins a l’època dels fets de maig de 1937. La repressió del POUM la va portar a viure els darrers mesos de la guerra en la clandestinitat, fins que s’exilià a França el 1939.

Participà en la resistència i en les xarxes d’evasió del feixisme, però la intensa activitat clandestina de la seva parella féu aconsellable que a finals de 1940 s’instal·lés a Rubí (d’on era originari Josep Rovira). Un cop acabada la Segona Guerra Mundial es traslladà a París, on participà en la fundació del Moviment Socialista de Catalunya.

Amb el final de la dictadura retornà a Barcelona. Va militar a Convergència Socialista, al Partit Socialista de Catalunya (Congrés) i, finalment, al Partit dels Socialistes de Catalunya.


Referències bibliogràfiques

Martínez, M. Teresa; Pagès, Pelai (coord.) (2000). Diccionari biogràfic del moviment obrer als Països Catalans. Barcelona: Edicions de la Universitat de Barcelona – Publicacions de l’Abadia de Montserrat.


Biografia n.4001 per Joan Sagués San José
2010-10-04 11:02:56

Tornar Inici