Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4006

Soledad Real López

Sole

NaixementBarcelona
Barcelonès
1917
DefuncióBarcelona
Barcelonès
Febrer de 2007
Relacions familiars:Filla de Valeriano Real, pagès d'Almansa, que emigrà a Barcelona per treballar com a obrer metal·lúrgic a la Maquinista Terrestre i Marítima. La seva mare, de la qual no se sap el nom, era brodadora. Provenia de la classe acomodada i era una dona frustrada per la seva nova condició social. Religiosa i conservadora.
CondicióCosidora, Modista
OcupacionsMilitant comunista
Condició jurídico-étnicaCasada
Amistançada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsJoventuts Socialistes Unificades (JSU). Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya
Aliança Nacional de la Dona Jove (ANDJ)
Partit Feminista
Llocs de vinculació

Biografia

Soledad Real va néixer al barri de la Barceloneta l’any 1917. La seva mare era de classe acomodada, brodadora, religiosa i conservadora. El seu pare era un pagès d'Almansa que va emigrar a Barcelona per treballar com a obrer metal·lúrgic a les calderes de la Maquinista Terrestre i Marítima.

Va anar a l'escola fins als 7 anys perquè van expulsar-la per la implicació política del seu pare a la vaga de la Maquinista. Va començar a treballar de forma assalariada als 9 anys cosint a domicili per a una modista del barri. A partir de llavorsaniria de feina en feina, totesrelacionades amb la confecció: taller particular, fàbrica de confecció de mocadors mecanitzada, i en unafàbrica de confecció d'impermeables. Durant la segona República va treballar en una tenda de roba de nens. Anys més tard va treballar en un taller d'alta costura durant 10 anys.

Amb el transcurs de la guerra, va formar-se políticament en l'escola de quadres de Lina Òdena i participà en el procés de creació de l'Aliança Nacional de la Dona Jove (1937).A l'agost del mateixany sortí triada com a membre del Comitè Nacional de les JSUC, tambéva ser la responsable de les dones del Comitè Local de les Joventuts Socialistes Unificades (JSU), concretament de la Comissió de la Dona de l'Executiu. El seu company Rafael Garcia, se suïcidà al front d’Aragó. Amb el final de la guerra va ajudar a l'evacuació dels republicans.

Rebato. L’any 1970 va participar en l'Associació castellana d'Ames de casa y consumidoras. Va freqüentar el Moviment Democràtic de Dones i el club d’amics de la UNESCO (COUM).


Referències bibliogràfiques

García, Consuelo (1983).Las cárceles de Soledad Real. Madrid: Alfaguara, 2a edició.

García Soler, Maribel (1991).«Barcelona y la Guerra a través de una protagonista fiel al ideal de su juventud: Soledad Real». En: Las mujeres y la guerra civil española. III Jornadas de Estudios monográficos. Salamanca: Ministerio de Asuntos Sociales/Instituto de la Mujer.

Holgado Hernández, Fernando (2001).Soledad Real(1917). Madrid: Biblioteca de Mujeres. Ediciones del Orto.

http://home.soledadreal.org/2008/11/biografia-de-soledad-real.html> [Consulta: 31/01/2010].

Las Ventanas de Soledad Real (2009). Documental. Fundació Pere Ardiaca. Ministerio de la Presidencia.


Referències audiovisuals

Archivo personal de Soledad Real. Documents cedits per Memòria de les Corts-Presó de Dones: <http://home.soledadreal.org/> [Consulta: 31/01/2010].

Arxiu fotogràfic. Arxiu personal de Soledad Real cedit a la Fundació Pere Ardiaca: <http://home.soledadreal.org/> [Consulta: 31/01/2010].


Referències gràfiques

Arxiu personal de Soledad Real. Documents cedits per Memòria de les Corts-Presó de Dones: <http://home.soledadreal.org/> [Consulta: 31/01/2010].

Arxiu fotogràfic. Arxiu personal de Soledad Real cedit a la Fundació Pere Ardiaca: <http://home.soledadreal.org/> [Consulta: 31/01/2010].



Biografia n.4006 per Maria Soledad Abejon Olivera
2010-10-04 20:55:39

Tornar Inici