Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4009

Àngela Esteve Pérez

Angelita

NaixementMislata
Horta
Maig de 1912
DefuncióPlana Alta
1998
CondicióMestressa de casa
OcupacionsInfermera, carlina, humanitària
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitats
Comunió Tradicionalista
Càritas
Llocs de vinculació

Biografia

Va nàixer a Mislata (l’Horta) el 12 de maig de 1912. Era la menuda de cinc germans i, en quedar-se òrfens, ella, amb cinc anys, es va traslladar a viure a Castelló de la Plana acollida per la família carlista de l’advocat Manuel Bellido i Dolors Enric. A Castelló va estudiar fins als 19 anys. Pertanyia a les “Margarites” carlistes i com a tal va participar de les activitats d’aquest col·lectiu on, entre altres, va assumir responsabilitats - interventora o apoderada- en les successives eleccions en les que es presentaven els carlistes.

A l’entrada de les tropes rebels a Castelló (juny de 1938), prompte es va convertir en infermera en cap de Front i Hospitals (una organització d’obediència carlista que assistia els ferits de guerra). Aleshores va conèixer i es va fer padrina de guerra d’Isidro Sánchez, un requeté càntabre que formava part de la quarta divisió de Navarra, i que havia estat ferit en el front de la Serra d’Espadà amb qui es casaria més tard, el 27 d’abril de 1942. Va tenir sis fills i una filla.

L’any 1939, quan els franquistes van començar els consells de guerra sumaríssims als republicans, Angelita es va presentar voluntàriament per tal de declarar a favor d’un milicià socialista, Francesc Galmés Sales, amb qui havia travat amistat durant les eleccions de 1936 on ella feia d’apoderada del “partit tradicionalista” i ell d’interventor del socialista.

A més de mestressa de casa i de mantenir la seua nombrosa família, va dedicar-se també a labors humanitàries en Càritas –solia portar a sa casa a indigents o transeünts per donar-los de menjar-, així com a l'atenció de malalts; de fet, durant 14 anys va acompanyar els qui d'aquests últims volien anar a Lourdes. Va ser una de les primeres dones de Castelló que circulaven amb moto –una Lambretta-, i que utilitzava per a tot tipus d’activitats. Va morir l’any 1998.


Referències orals

Entrevista amb María Dolores Sánchez (2008).


Referències audiovisuals

Arxiu de la Subdelegació de Defensa de Castelló.

Biografia n.4009 per Josep Miralles Climent
2010-10-01 13:26:16

Tornar Inici