Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4014

Àngels Janer i Milà de la Roca

NaixementBarcelona
Barcelonès
1864
DefuncióBarcelona
Barcelonès
1945
CondicióBurgesa
OcupacionsFundadora de congregació humanitària Àngels de la Caritat
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsAgrupació Àngels de la Caritat
Conferència Mare de Déu de Montserrat
Cercle Carlista (Barcelona)
Llocs de vinculació

Biografia

El Correo Catalán.

Àngels de Janer va ser una de lescontinuadores i, durant molts anys, presidenta de l'agrupació benèfica “Àngels de la Caritat”, fundada el 1873 per Margarida de Borbó, esposa de Carles VII.

Quan comença la Segona República el 1931,presidí l'acte del 25è aniversari de la fundació de la Conferència de la Mare de Déu de Montserrat que es va realitzar al Cercle Tradicionalista de Barcelona el 26 d'abril. En l’esdeveniment va fer un repàs i explicació de com havien estat els 25 anys de la Conferència, i relatà la labor de les “Margarides” en la causa de la caritat socorrent un elevat nombre de famílies carlistes, encara que, més tard, quan va començar a funcionar la Conferència, van afluir els pobres en general als quals van ajudar distribuint socors i consolant els malalts.

En l'exercici d'aquesta tasca humanitària va viure algunes curioses anècdotes com la d'una anciana pobríssima que guardava com un gran tresor un camafeu que, sent el seu marit coronel d'un Regiment d'Àlaba de l'exèrcit carlista de la Tercera Guerra, li va regalar la reina Margarita, l'esposa del rei carlista Carles VII, i que, només en el llit de mort, en l’hospital, el va lliurar a aquella “Margarita” que la visitava, és a dir a la mateixa Àngels de Janer. La Conferència va tenir també un petit màrtir, Eudald, que va ser apallissat pels lerrouxistes en el camp de Grassot, i que va morir més tard.


Referències bibliogràfiques

Cubero Sánchez, Joaquín (1999).

Biografia n.4014 per Josep Miralles Climent
2010-10-02 20:13:11

Tornar Inici