Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4027

Paula Cañellas Alba

NaixementPalma
1874
DefuncióPalma
Espanya
1940
CondicióMestra, Pedagoga
OcupacionsMestra krausista, feminista
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitats
Escola Pública de Pàrvuls (Palma)
Institut d’Estudis Superiors de la Dona (Palma)
Llocs de vinculació

Biografia

Destacà en la docència i en la tasca cívica. El 1890 fou mestra superior per l'Escola Normal de Mestres. El 1904, des de postulats feministes, organitzava les primeres colònies escolars per a nines i que ella mateixa dirigiria cada any fins al 1920. La mestra Cañellas organitzà un total de divuit colònies escolars per a nines. El 1915 fundava l’Institut d’Estudis Superiors de la Dona, des de l’Ajuntament de Palma. S’havia d’encarregar de proporcionar a les mares de família els coneixements necessaris per a la tasca de la llar, preparar les alumnes per a l’accés a l’ensenyament secundari, per al magisteri de primeres lletres, per a l’ingrés a l’Escola Superior de Mestres o a l’Escola Superior de Comerç i preparar-les per a les oposicions al cos auxiliar de telegrafia. El conservadorisme sociològic i l’Església, temorosos del laïcisme de l’Institut aconseguiren que es tancàs al cap de molt poc de la seva obertura. Ella es declarava defensora del feminisme al que definia com la lluita de les dones per aconseguir la seva independència econòmica i poder triar el seu destí. Denunciava la situació de la dona espanyola, totalment sotmesa al varó, per la dependència jurídica a que la sotmetien lleis injustes i irracionals. La mestra Cañellas advocava per educar les dones per a si mateixes: per a gaudir de la cultura, per a poder fer feina i per tenir una projecció cívica.


Obra

Cañellas Alba, Paula (1909). Colonias escolares de niñas en Palma. Discurso leido en la Fiesta Escolar celebrada el día 26 de junio de 1909. Palma: Imp. de J. Tous.

a Pons Fàbregues, B. Ramon Llull. Apóstol del amor. Palma: Imp. de J. Tous.

Cañellas Alba, Paula (1909). Reseña de la Fiesta Escolar celebrada el día 18 de junio de 1909 en el Salón de Actos del Excmo. Ayuntamiento de Palma. Palma: Imp. de J. Tous.


Referències bibliogràfiques

Canut, M. Luisa i Amorós, José Luis (2000). Maestras y libros (1850-1912). Maó: UIB.

Gran Enciclopedia de Mallorca. Mallorca: Promomallorca Edicions.

Peñarrubia, Isabel (2008). Moviment feminista i sufragi a Mallorca (segle XX). Palma: Edicions Documenta Balear.

Roig, M. A. (2005) Dona i educació a Mallorca. Palma: Documenta Balear.


Biografia n.4027 per Isabel Peñarrubia Marquès
2010-09-29 18:04:28

Tornar Inici