Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4032

Maria Montserrat Capdevila d'Oriola

Maria Capdevila d'Oriola

NaixementCabestany
El Rosselló
França
Agost de 1905
DefuncióBarcelona
Barcelonès
Octubre de 1993
Relacions familiars:Mare de Josep Maria Gallart, psiquiatra.
CondicióMatemàtica, Científica
OcupacionsMatemàtica, astrònoma
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsFacultat de Ciències (Universitat de Barcelona)

Llocs de vinculació

Biografia

Maria Capdevila d’Oriola va néixer a Cabestany, a la comarca del Rosselló, França, l’any 1905. Matemàtica i astrònoma, va esdevenir una de les primeres matemàtiques de l'estat espanyol.

L’any 1924, quan comptava amb 19 anys d’edat, ingressà a la Facultat de Ciències Exactes, Físiques, Químiques i Naturals de la Universitat de Barcelona l’any 1924 i l’any 1928, quatre anys més tard, es va llicenciar amb un expedient brillantíssim en Ciències Exactes. Va cursar les assignatures de doctorat a la Universitat Central de Madrid i va ser nomenada catedràtica interina de Matemàtiques a l’Institut Nacional de Zafra l’any 1928.

L’any 1931 va ser becada a França durant nou mesos per la Junta d’Ampliació d’Estudis (JAE), per estudiar la teoria de les funcions, i durant el curs 1931-1932 va esdevenir professora auxiliar d’Astronomia general i Física del Globus de la Facultat de Ciències de la Universitat de Barcelona, on va exercir durant la II República.

La seva carrera com a investigadora quedà definitivament interrompuda per la Guerra Civil i el franquisme. Després del 1939, els càrrecs docents deixaren de tenir validesa. L'any 1940 accedeix al càrrec de catedràtica d'institut. Va exercir amb aquest càrrec a Figueras i a l’Institut Jaume Balmes de Barcelona .

El sexisme inherent al “Nuevo Estado” franquista va tornar a recloure les dones en l’àmbit domèstic de forma majoritària, o les va relegar a les posicions menys valorades. La carrera truncada de Maria Montserrat Capdevila d’Oriola n’és un exemple i una referència. També perquè en la seva època no hi havia gaire dones astrònomes o matemàtiques. Encara avui dia, malgrat que un nombre rellevant de dones acaben carreres universitàries, aquestes són majoria en carreres d’Humanitats i un nombre rellevant acaben la carrera de Matemàtiques, però encara hi ha poca representació d’aquestes dones en la docència universitària, i particularment com a catedràtiques. En altres branques, com l’astronomia, les dones són encara una minoria, malgrat que comencen a fer-se camí.

Va ajudar a mantenir i conservar el bosc de “Can Gallart”, al barri d’Horta.


Referències bibliogràfiques

http://personesdhorta.blogspot.com/2009/02/maria-capdevila-doriola-qepd-bosc-de.html

http://www10.gencat.cat/dursi/AppJava/circuits/pantalla.jsp?apartat=dones&circuit=barcelona&pantalla=6

http://ca.wikipedia.org/wiki/Maria_Capdevila_d'Oriola


Biografia n.4032 per Isabel Pérez Molina
2010-09-29 18:05:41

Tornar Inici