Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4039

Maria, de Cervelló

Maria del Socors o Maria del Socós

NaixementBarcelona
Barcelonès
1230
DefuncióBarcelona
Barcelonès
1290
CondicióBeata, Noble
OcupacionsSanta, religiosa
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsOrde de Nostra Senyora de la Mercè de la Redempció dels Captius (O. de M.)

Llocs de vinculació

Biografia

Totes dues biografies presenten una estructura formal similar: relats breus escrits en llatí, en tercera persona, i que descriuen la vida de pietat i mística de Maria.

(Jornet, 2002).

En el tercer escenari ja no és present la mare, morta en 1265. A partir d'ara, Maria conviu amb Eulàlia Pinós, Isabel Berti i Maria de Requesens. Aquesta primera comunitat mercedària femenina desenvolupa una activitat assistencial d'atenció als captius redimits dins l'ambient espiritual i caritatiu de la Barcelona del segle XIII. No podem parlar, doncs, d'una congregació religiosa sinó més aviat:

atribuïdes a la religiosa.


Obra

Cervelló,Maria de. Palabras, aphorismos i sentencias morales que dixo la Santa. Cf. Corbera, Esteve de. Vida i echos maravillosos de Doña María de Cervellón. En Barcelona: por Pedro Lacavalleria,1629.


Referències bibliogràfiques

Gazulla, Faustino (1909).Vida de Santa María de Cervellón, virgen comúnmente llamada del Socós, primera religiosa de la celestial, real y militar orden de Nuestra Señora de la Merced. Barcelona: Hispano-americana.

». En: DUODA Revista d'Estudis Feministes, núm 22, p. 41-54.

Jornet i Benito, Núria; Rodríguez Parada, Concepción (2005).


Referències audiovisuals

Vida d’un anònim (1323), (còpia i compulsa pel frare Ramon Soler, arxiver al segle XVIII), ACA Hisenda-Monacals, núm. 2680.

Vida de Juan de Laes (coetàni de la santa, segle XIII), (còpia i compulsa pel frare Ramon Soler, arxiver al segle XVIII), ACA Hisenda-Monacals, núm 2676 i 2678.

Vida de Guillem Vives (1401), (còpia i compulsa pel frare Ramon Soler, arxiver al segle XVIII), ACA Hisenda-Monacals, núm. 2676

Compendioso resumen de la prodigiosa vida de Santa Maria de Cervelló, vulgarmente llamada del Socós, primera religiosa professa del real y militar orden de Nuestra Señora de la Merced, Redencion de Cautivos.En Barcelona: por Iayme Surià ..., 1693.

Corbera, Esteve de. Vida i echos maravillosos de Doña María de Cervellón. En Barcelona: por Pedro Lacavalleria,1629.

Interian de Ayala, Juan (O de M). Epítome de la admirable Vida, Virtudes y milagros de Santa María de Cervellón, Comunmente llamada de Socos. 1695.

Ignacio López. Océano de grandezas, reducido a cortas márgenes. En la admirable vida de Santa María de Cervellón y del Socorro ... Valencia: Imprenta de Francisco Mestre, 1693.

Pibiri i Serra, Jordi (O de M). Los Socorros de la protegedora, hvmilde y observantissima Religiosa Mercedaria, benignamente
experimentados y vniversalmente recibidos en el dilatado ambito de los orbes, Santa Maria de Cervellò, llamada communmente del Socorro...
Barcelona: en la imprenta de Iuan Pablo Marti, 1710.

Ribera, Manuel Marià (O de M). Genealogia de la nobilissima familia de Cervellón ... Barcelona: por Pablo Campins..., 1733.

Ulate, Miguel de (O de M). Vita catalaunae Virginis Mariae de Cervellon, vulgo Socos, ob suae beneficentiae virtutem appellate:mirabilis in procelloso mari navigatum advocatae.... Madrid: Typographia Regia, 1712.

Vargas, Bernardo de (O de M). Additio ad opusculum De Vita et Gestis Gloriosíssimi Patriarchae S. Petri Nolaschi... Messanae: Typographía Petri Breae, 1629.

Vidal, Ramon (O de M). Epítome de la Vida y Milagros de la segunda Estrella del Mar, la illustre Virgen Cathalana S. Maria de Cervelló nombrada comúnmente de Socós... Barcelona: Joseph Giralt Impressor, 1746.


Referències gràfiques

Goigs dedicats aSanta Maria de Cervelló. Font: http://bibliogoigs.blogspot.com/search/label/Cervell%C3%B3[Consulta: 28/02/2010].


Biografia n.4039 per Concepción Rodríguez Parada
2010-09-28 14:14:01

Tornar Inici