Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4044

Maria Tecla Civit Llobera

NaixementRocafort de Queralt
Conca de Barberà
Febrer de 1683
DefuncióValls
Alt Camp
1761
Relacions familiars:Filla de Pere Civit i de Llúcia Llobera.
Esposa de Pere-Anton Veciana.
Mare de Pere-Màrtir Veciana Civit.
CondicióMestressa de casa
OcupacionsGestora, remeiera
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Maria Tecla Civit Llobera es casà als 21 anys d'edat, el 7 d'abril de 1704, amb Pere-Anton Veciana Rabassa (Sarral, 1682 - Valls, 1735), a la parròquia de les Piles, on un oncle i padrí del futur contraient feia de rector. Segons els inspectors de l'Orde de Santiago de mig segle després, els Civit de Rocafort eren donzells, i posseïen al carrer del Forn una casa pairal mediana con escudo de armas de piedra blanca sobre la puerta principal de ella y encima se ve un morrión con sus plumas y dentro un castillo y al pie de él dos perros luchando. Encara es conserva la seva casa natal a Rocafort de Queralt, dita avui ca l'Eulàlia, al carrer Major 7.

Maria sabia llegir i escriure,a diferència del seu marit, rambler i fill de ramblers, que era analfabet, però que acabà sent finalment el batlle de Valls. Serà ella qui, per tant, durant anys escriurà les cartes del fundador i comandant en cap dels mossos d'esquadra. També l'ajudava en la gestió econòmica familiar, estenia els rebuts i portava els comptes del negoci de compra i venda de mules. A més, és força possible que Maria ensenyés en Veciana a llegir i escriure, o almenys a signar.

Maria Civit era clienta de l'apotecari-llibreter doctor Gassol, el qual li llogava de tant en tant algun dels seus dos-cents volums de temàtica diversa: vides de sants, devocionaris, tractats d'aritmètica i medicina, d'herboristeria i de farmàcia, llibres de conjurs, novel·les morals, llibres històrics... Aquesta formació cultural autodidacta va ser de gran utilitat a Maria i al seu espòs, tant per a la gestió econòmica del seu patrimoni com per a la projecció pública del cap militar dels mossos. Tanmateix cal destacar la faceta guaridora de Maria: en las documentació de la família Veciana es troben gran quantitat de notes de remeis de puny i lletra de Maria, on convergien les receptes terapèutiques dels tractats que llegia amb les remeis populars de la tradició oral. La persecució de partides rebels als Borbons i de colles de bandolers va deixar malferit en diverses ocasions el batlle de Valls, que fou curat per la seva dona amb preparacions que aquesta deixà per escrit.

Dels 12 o 13 fills que va tenir la parella només en van sobrevieure quatre. Maria va tenir uns parts treballosos, i per això va fer testament en diverses ocasions. Morí als 78 anys d'edat, després devint-i-cinc anys de viduïtat.


Referències bibliogràfiques

Sales, Núria (1962). Història dels mossos d'esquadra. La dinastia Veciana i la policia catalana del segle XVIII. Barcelona: Aedos.

Biografia n.4044 per Mercè Gras Casanovas
2010-09-04 19:24:07

Tornar Inici