Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4045

Joana Gassol

Joana Bardaixí

NaixementTremp
Pallars Jussà
1593
DefuncióTremp
Pallars Jussà
1602
Relacions familiars:Filla de Galceran Gassol i Tomassa Vedrenya. Neboda de Jeroni Gassol, secretari de Felip II i protonotari del Consell d'Aragó, i de Jaume Gassol, canonge de Tremp. Casada amb Agustí de Bardaixí, de Benavarri.
CondicióMestressa de casa
OcupacionsVídua, noble
Condició jurídico-étnicaVídua
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Joana Bardaixí i el seu germà Joan queden orfes de mare i pare. Després d'un cert conflicte per la tutoria, se'n fa càrrec la germana de la mare, Joana. Joan, igual que altres nois de llinatge de cavallers, amb poques rendes, és enviat a servir a la cort de Felip II, i Joana es queda amb la tia a l'espera d'un bon casament, però no és fàcil perquè el seu dot no enllamineix cap pretendent. A mesura que passen els dies, creixen les ganes de casar-la perquè ella es manifesta amiga de bullícia i els parents tenen por que no faci un mal casament. Finalment la casen amb Agustí de Bardaixí, veí de Benavarri, agutzil virregnal a Cervera, que mor en acte de servei l'any 1593 i la deixa vídua amb 4 fills, el més gran de 10 anys: Agustinet, Isabel, Francesca i el petit que va morir temps després. Un cop mort el marit, Joana comença un calvari per sobreviure i mantenir els seus fills en una Cervera hostil, que li fa pagar a ella l'enemistat que tenia al seu difunt marit. A través de les cartes que envia al seu germà a la cort de Madrid (1593-1601) i a Valladolid (1602) sabem la lluita que va mantenir per educar-los i assegurar-los un futur. Un cop viuda, demana per al fill el bastó d'agutzil del seu pare i poder recuperar la despesa feta per ell en servei al rei, a Cervera. Després retorna a Tremp on, sola i amb rendes precàries, només rep l'ajut del seu germà. Allà lluita per enviar el fill a la cort i casar les filles. Finalment aconsegueix que Agustinet, amb 18 anys, trobi un lloc a la cort i, veient la impossibilitat de casar les filles, fa tràmits perquè, almenys Francesca, entri a Sant Pere de Puel·es, cosa que s'aconsegueix després de morta Joana.

Obra

Cartes inèdites de Joana Bardaixí al seu germà Joan Gassol, a la cort (1593-1602). Arxiu de la Corona d'Aragó, Patrimoni Sentmenat, lligall 0.324.
(Està pendent la publicació completa de l'epistolari Gassol per Eva Serra).


Referències bibliogràfiques

Serra, Eva (2007). «L'epistolari català de Joana Bardaixí»,

Biografia n.4045 per Laia de Ahumada Batlle
2010-10-02 18:54:29

Tornar Inici