Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4051

Amalia Domingo Soler

Naixement(Sevilla)
Sevilla
Novembre de 1835
DefuncióBarcelona
Barcelonès
Abril de 1909
CondicióCosidora, Escriptora
OcupacionsEscriptora, espiritista, feminista
Condició jurídico-étnicaSoltera
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsSocietat Progressiva Femenina

Llocs de vinculació

Biografia

El pare va abandonar la nostra biografiada i la mare al poc de nàixer Amàlia. Sempre tindrà amb la mare un fort vincle augmentat per un greu problema de visió.

Als 10 anys va escriure el seu primer poema, i als 18 publicà les primeres poesies.

La mare morí va arribar Amàlia als 25 anys. Aquest fet la va trasbalsar terriblement i perdè la memòria durant tres mesos. A més, la seva situació econòmica empitjorà molt atès que el treball de la mare les mantenia a totes dues.

Es trasllada a Madrid on treballa de cosidora i a les nits escriu. S'acosta a la religió i a les creences i d'allí arriba als cercles espiritistes. Comença a col·laborar a la>La Luz del Porvenir (1878 a 1899).

Cap al 1891, any en què comença a escriure les seves pròpies memòries, Amàlia va calcular que ja havia escrit més de 1.286 articles en diaris nacionals i internacionals. També va posar en marxa una escola de nenes amb Ángeles López i amb la què també fundà la Societat Progressiva Fermenina (1898).

Com a espiritista forma part d'algunes lògies maçòniques que practiquen l'espiritisme, com les que formen part del "Gran Oriente Espiritista" fundat el 1891.

Va morir als 74 anys a Barcelona (va desencarnar com diuen els espiritistes), deixant la seva autobiografia sense acabar.


Obra

(s.d.): Annali dello Spiritismo, Itàlia.


Referències bibliogràfiques

Alvarez Làzaro, Pedro F. (1985): Masoneria y librepensamiento en la España de la Restauración. Madrid: Publicaciones de la Universidad Pontificia de Comillas (Serie 1. Estudios 33).

Horta, Gerard (2001). De la mística a les barricades. Intriducció a l'espiritisme català del XIX dins del contex ocultista eutopeu. Barcelona: Proa.

Marin, Dolors (2009). La Semana Tragica. Barcelona en llamas, la revuelta popular y la Escuela Moderna. Madrid: La Esfera de los libros.

Sánchez Ferré, Pere (2008). La maçoneria a Catalunya (1868-1947). 2 Vol. Premià de Mar:El Clavell (Col. Acacia).

Sola, Pere (1978). Ferrer y Guardia. Barcelona: Curial.

VV.AA (2003). La Barcelona Rebelde. Guia de una ciudad silenciada. Barcelona: Octaedro, p. 90-91 i 240.


Referències audiovisuals

Arxiu Històric i de la Guerra Civil de Salamanca. Expedient maçònic d'Amalia Domingo Soler.


Biografia n.4051 per Dolors Marin Silvestre
2010-10-11 20:14:09

Tornar Inici