Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4054

Pura Pérez Benavent

NaixementValència
Juny de 1919
Defunció(Windsor)
Canadà
Octubre de 1995
Relacions familiars:Companya de l'anarquista Federico Arcos, que després de la Guerra Civil farà de "maquis" contra els alemans i més tard entrarà a Catalunya amb els grups de guerrillers anarquistes. Quan deixa la lluita armada passarà a residir al Canadà, on treballa en una empresa d'automòbils i li demana a Pura d'anar a viure a Xicago.
CondicióModista, Infermera
OcupacionsMilitant anarquista
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsDones Lliures
Confederació Nacional del Treball (CNT)
Llocs de vinculació

Biografia

Pura Pèrez va naixer a València i aviat va passar a residir a Barcelona on va pertànyer a la CNT (Confederació Nacional del Treball) i a l'organització Dones Lliures (1936).

A mitjans de 1937 va decidir marxar de Barcelona cap a València -on residia el govern republicà- , per ocupar-se de la secretària local de Dones Lliures (Mujeres Libres). Pura formarà part del Subcomitè Nacional del moviment anarquista, concretament en el seu Secretariat de Propaganda. Va fer també de professora a l'escola de Tavernes de Valldinga.

El 28 de novembre de 1938 la trobem fent un míting en honor del anarcosindicalista Buenaventura Durruti a Xàtiva, amb els seus companys Cano Carrillo i un antic membre del grup de Durruti, Los Solidarios, de nom Jover. Per aquestes dates també la veiem fent una conferència a València amb el títol "La Dona i la Cultura". En el ple barceloní de Dones Lliures, Pura serà la representant de la secció de Propaganda d'aquesta organització.

Tota aquesta propaganda activa a la regió valenciana farà que sigui una dona molt popular i coneguda, circumstància que li serà adversa a partir de la derrota de 1939 en què no podrà arribar fins a la frontera de França i haurà de pasar a la clandestinitat. Per aquest motiu, estarà dos anys sense sortir de casa. Tanmateix, aprofitarà per estudiar batxillerat i actuar a la clandestinitat, ara ja des del barri del Clot, a Barcelona.

Al 1959 va marxar als Estats Units, on va treballar d'infermera i va continuar desenvolupant activitats anarquistes.


Obra

Pérez, Pura (1990): The Modern School movement. Historical and personal notes of the Ferrer schools in Spain. Calgary: Croton Friends of Modern School.


Referències bibliogràfiques


Referències orals

Entrevista al seu company, Federico Arcos (Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, 1995, 1997).

Referències audiovisuals

Fons familiar dipositat per Ferderico Arcos, espòs de Pura Pérez, a la Fundación de Estudios Libertarios Anselmo Lorenzo. (Madrid).

Referències gràfiques

Fotografia de Pura Pérez al llibre de Martha A. Ackelsberg>Mujeres Libres. Luchadoras Libertarias (1999).

Biografia n.4054 per Dolors Marin Silvestre
2010-10-04 19:59:24

Tornar Inici