Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4059

Concepción Ocaña Sánchez

Igualdad Ocaña Sánchez

Naixement(Alcolea)
Setembre de 1912
Defunció(Cuernavaca)
Mèxic
Octubre de 1990
Relacions familiars:Abans d'arribar a La Torrassa, la família havia viscut a Cartagena. Tenen un tarannà progressista, lliurepensador i llibertari. La formen la parella, Antonio (1899-1937) i Carmen, pares de Salvador (1906), Fraterna (1908), Igualdad (1912), Alba (1914), Natura (1917), Libertad (1920), Floreal (1923), Armonía (1925), a més dels avis i un tiet, Paco (1904), que havia quedat sol al morir els seus pares.
El pare era constructor de pous i emigrà a Barcelona per buscar feina. Alguns dels seus fills nasqueren aquí. D'idees anarcosindicalistes, publica alguns treballs a la premsa. Va ser detingut i deportat a La Mola (Menorca), i tambè va estar a Montjuïc durant la Dictadura de Franco. Va detentar càrrecs de responsabilitat al Sindicat de la Construcció de la CNT. Va haver de fugir a França per la repressió.
El seu company fou Severino Campos, militant anarquista, que també comparteix la comuna pedagògica familiar. Redactor d'"Ideas. Portavoz del Bajo Llobregat" al 1936-1939 va portar una tasca propagandística important.
CondicióMestra
OcupacionsMestra racionalista
Condició jurídico-étnicaAmistançada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsConfederació Nacional del Treball (CNT)
Consell de l'Escola Nova Unificada (CENU)
Escola Moderna de La Torrassa (l’Hospitalet de Llobregat)
Llocs de vinculació

Biografia

Filla i germana de pedagogs anarquistes que provenen d'Almeria. Igualdad, amb 12 anys, visqué primer amb la seva família a Mazamet (França) i poc després a París, on estaran alguns anys. Amb el seus germans, foren escolaritzats a la capital francesa i van llogar dos apartaments perquè no cabien en un de sol.

Al 1931, després de 8 anys d'exili francés, la família va a l'Hospitalet de Llobregat, al barri de La Torrassa, on té la seu una Escola Moderna a imitació de la creada per Ferrer i Guàrdia al 1901 a Barcelona. Igualdad treballa a l'escola i fa de cosidora a casa per mantenir la familía. El 1931 és nomenada vocal del Sindicat d'Arts Gràfiques de Barcelona de la CNT. En aquests anys forma part també del grup anarquista Amor i Voluntat.

En aquest context, Igualdad i les seves germanes desenvoluparan una tasca pedagògica important ja que incorporaran els ensenyaments apresos a França i les vocacions musicals, literàries i artistiques que ja havien començat a treballar. La seva contribució serà molt important, ja que la escola de la familia Ocaña serà una de les que impulsarà les activitats a l'aire lliure, l'ensenyament musical, que estava a càrrec de la germana Natura, i el treball per objectius dins de l'ensenyament del seu temps.

Aquesta escola fou anomenada Escola Moderna de la Torrassa, i en els seus jardins, amb arbres fruiters, s'organitzava, per exemple,l'hort escolar. L'escola va voler mantenir la seva independèncía respecte als sindicats anarquistes i no va acceptar ni subvencions ni aportacions. Tot i així va formar part de la Federació d'Escoles de Catalunya i es va integrar en el Consell de l'Escola Nova Unificada (CENU).

Al gener de 1939 tota la família va fugir cap a França i després de moltes penúries i retrobaments, Igualdad i el seu company Severino van marxar cap a Santo Domingo, després a Panamà, per acabar a Méxic amb el seu fill Helenio.
Al 1975, a la mort de Francisco Franco, la parella van tornar a Catalunya per continuar la seva militància. Des d'aleshores, i fins la seva mort, van residir de manera intermitent entre Barcelona i Mèxic, ja que no aconseguien adaptar-se a viure entre dos continents.

Igualdad va morir a Cuernavaca (Méxic).


Obra

Diversos articles a

Referències bibliogràfiques

Solà i Gussinyer, Pere (1980).

Referències orals

Entrevistes a Severino Campos. Barcelona i l'Hospitalet (1986, 1993 i1996).

Referències audiovisuals

Llegat de documentació personal de Severino Campos i Igualdad Ocaña dipositat a la Fundació Anselmo Lorenzo de Madrid.

Biografia n.4059 per Dolors Marin Silvestre
2010-10-04 19:18:18

Tornar Inici